Solul este mediul care susține dezvoltarea plantelor. Solul sănătos are o importanță deosebită pentru orice grădinar care iubește plantele și care dorește să cultive cât mai multe specii posibile. A-l păstra în stare bună este cel mai important aspect al grădinarului.
De ce este important să evaluez solul?
Caracteristicile solului afectează creșterea plantelor - cât de repede se scurge apa sau cât de eficient menține umiditatea sunt factori importanți. Cantitatea de humus, materia organică descompusă, este de asemenea importantă. Un sol bogat în nevertebrate și bacterii va fi bun pentru majoritatea plantelor. Anumite plante pot prospera în soluri în care alte plante mor.
Cum știu ce tip de sol am în grădină?
Este importantă evaluarea structurii solului, deoarece trebuie să susțină diferite tipuri de plante. Un test al solului este necesar pentru a evita anumite probleme.
Încercați să frecați solul între degete, iar dacă se va modela asemeni aluatului și apoi se va sfărâma în bucăți umede, aveți solul ideal. Se drenează singur, dar este fertil, potrivit pentru o gamă largă de plante.
Dacă se prelinge ușor printre degete, fără să se lipească, este un sol nisipos, uscat, cu fertilitate scăzută - potrivit pentru plante mediteraneene sau cele cărnoase și suculente. Se poate îmbunătăți prin adăugarea de materie organică, pentru a-l ajuta să rețină umezeala.
Dacă solul se poate modela, dar nu se sfărâmă în bucăți umede este un sol argilos, care va fi compact, rece și umed și posibil bogat în nutrienți. Acesta se potrivește multor tipuri de trandafiri, plante de mlaștină și unor plante cu bulbi.
Solurile pietroase nu sunt bune pentru majoritatea plantelor, în special pentru legume. Dacă aveți un sol pietros, încercați să îndepărtați cât mai multe pietre posibil. Dacă suprafața grădinii este mare, va fi o muncă ce vă va lua mult timp. Puteți să angajați un profesionist care să îndepărteze stratul de suprafață al solului și să-l înlocuiască cu un substrat îmbunătățit.
Cum îmbunătățesc solul și de ce este important acest lucru?
Îmbunătățirea solului crește numărul de specii de plante care vor putea fi cultivate în acel sol. Adăugarea de materie organică - compost sau gunoi de grajd bine descompus - îmbunătățește solul ușor și nisipos, căci acesta va reține umezeala, iar în cazul unui sol greu va îmbunătăți drenajul. Starea generală a plantelor din grădină se va îmbunătăți.
De ce este drenajul important și cum îmi dau seama că solul nu se drenează corespunzător?
Puține plante preferă un sol care este tot timpul umed. Umezeala care nu se drenează și stagnează devine un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor, care vor afecta plantele. Solul umed este numit ”sterp”, nu doar pentru că nu este agreat de plante, ci și din cauza organismelor care trăiesc în el.
Dacă la suprafața solului persistă băltoace de apă în perioada ploioasă și puțin după aceea, atunci drenajul este slab. Dacă vizitați o grădină pentru prima oară în timpul ploii, observați suprafața solului. Un strat subțire, verde pe suprafața solului reprezintă un semn al drenajului slab. Stratul verde este format din algele care se formează în condiții de umezeaă (aceleași alge sunt deseori observate pe pavajul care nu este drenat).
Sunt două căi de a trata solul cu un drenaj slab, dar ambele implică muncă fizică dificilă sau angajarea unui profesionist. Drenajul și căile de scurgere ajută eliminarea apei din zonele nedorite.
Canalul de scurgere - pentru a canaliza apa spre a se scurge din pământ, săpați o groapă mare de 1,8 m adâncime, într-un punct jos din grădină și introduceți pietriș curat. Apa din grădină va trebui să ajungă în acest loc, iar apoi se va scurge în solul dimprejur.
Drenaj în pământ. Prin acest sistem de drenaj, apa se va scurge într-un șanț departe de orice zonă plantată. Apa se va scurge prin solul și prin pietrele de deasupra și prin țeavă, ca apoi să ajungă în șanțul de scurgere.
Ce reprezintă pH-ul solului?
Scara pH-ului indică aciditatea sau alcalinitatea solului și este nmerotată de la 0 la 14, numărul 7 reprezentând un pH neutru. Numerele mici indică gradul de aciditate, iar cele mari indică alcalinitatea.
Nu se poate indica aciditatea/alcalinitatea solului în funcție de aspect, însă există o serie de indicatori. Priviți ce plante cresc în mediul natural! Prezența anumitor buruieni sugerează un sol acid. Socul și iedera indică solul alcalin. Prezența calcarului sugerează un sol alcalin.
Cum afectează pH-ul plantele cultivate?
Majoritatea plantelor nu au preferințe stricte în privința reacției solului, preferând în general soluri neutre sau ușor acide. Există însă unele, precum rododendronul, camelia, erica și afinul care cresc doar pe un sol acid. În schimb, pe un sol puternic alcalin toate plantele se vor usca, nefiind capabile să absoarbă elementele nutritive necesare creșterii și dezvoltării lor, din cauza concentrației ridicate de săruri. Iedera, garoafa și curpenul alb tolerează solurile ușor alcaline, dar preferă solurile neutre.
Este necesar să testez solul?
Nu este necesar să testați solul decât dacă doriți să plantați rododendron sau alte plante care preferă solurile acide. Dacă faceți un test, luați probe din diferite părți ale grădinii. Pot fi zone cu sol acid în zonele cu sol alcalin și viceversa. Hărțile geologice ale zonei oferă informații despre solul predominant.
Pot crește sau scădea permanent pH-ul solului?
Puteți crește alcalinitatea solului pe termen lung adăugând calcar. Puteți aplica calcar în sol în orice perioadă a anului, dar alegeți o zi uscată, fără vânt, când sunt șanse mai mici ca produsul să fie împrăștiat de vânt, preferabil cu mult înainte de a planta. Calcarul nu se spală, tinde să rămână în sol pentru mult timp, așa că puteți aplic cantități mai mari.
Testați pH-ul anual și aplicați calcarul doar o dată la 2-3 ani, atât cât să mențineți nivelul dorit.
Este posibil, deși dificil, să reduceți pH-ul solului. Puteți folosi floare de sulf sau alt produs acidifiant. Efectul va fi resimțit după 6 luni. Orice produs folosit pentru creșterea acidității aplicat pe sol va avea efect în timp, așadar va trebui să testați solul tot la 6 luni pentru a observa dacă mai sunt necesare alte tratamente.
Plante care se dezvoltă în sol alcalin: Acanthus spinosus, Acer negundo, Acer platanoides, Achillea, Alyssum, Aubrieta, Aucuba japonica, Bergenia, Buxus, Carpinus betulus, Ceanothus impressus, Cercis siliquastrum, Cistus, Clematis, Cosmos, Cotoneaster, Dianthus, Eremurus, Forsythia, Gypsophila paniculata, Gypsophila repens, Hedera, Helenium, Helleborus, Juniperus, Ligustrum, Lychis chalcedonica, Malus, Matthiola, Paeonia, Philadelphus, Pulsatilla, Pyrus, Robinia, Rosmarinus, Saxifraga, Sedum, Sempervivum, Sorbus aria, Stachys, Tagetes, Taxus baccata, Tilia tomentosa, Verbascum, Viburnum.
Plante care preferă solul acid: Abies, Arbutus, Berberidopsis corallina, Camellia, Cassiope, Desfontainia spinosa, Erica, Eucryphia, Fagus, Gaultheria, Gentiana sino-ornata, Kalmia, Magnolia, Pernettya, Pieris, Primula, Rhododendron, Stewartia, Styrax japonica, Styrax officinalis, Trillium, Uvularia.
Plante care se devoltă într-un sol ușor și nisipos: Acanthus, Achillea, Abchusa, Artemisia, Ballota, Calluna, Clarkia, Clianthus puniceus, , Coreopsis, Cytisus, Daboecia, Dianthus, Echinops ritro, Erica, Eschscholzia, Gypsophila, Helichrysum, Impatiens, Lavandula, Limonium, Napeta x faassenii, Oenothera, Passiflora, Phlomis, Rudbeckia hirta, Sedum, Sempervivum, Tamarix, Tropaeolum majus, Yucca.
Plante care tolerează sau preferă solul argilos, compact: Amelanchier, Aristolochia, Aruncus dioicus, Aucuba, Caltha, Campsis, Chaenomeles, Citrus, Clematis, Cornus alba, Cotoneaster, Euonymus fortunei, Forsythia, Garrya, Gunnera, Hedera, Hemerocallis, Kalmia, Lathyrus latifolius, Liatris, Lonicera, Lysichiton, Mahonia, Mimulus guttatus, Pssiflora, Philadelphus, Primula, Pyracahtha, Rheum, Rodgersia, Rosmarinus, Solidago, Taxus, Trollius, Viburnum, Wisteria, Yucca.
Bibliografie:
Grădini. 1001 întrebări și răspunsuri. Oradea, 2010
Idei de amenajare pentru Grădina de locuit, Helmut Jantra, 2000, Oradea
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008
Comments