Există posibilități nemărginite de a aduce culoare în grădină cu ajutorul florilor. De altfel, o grădină de locuit este monotonă și practic de neimaginat fără prezența florilor de diferite feluri.
Dacă vă place diversitatea și vreți ca grădina voastră să fie gazda unor peisaje noi și colorate în fiecare an, puteți alege dintr-o varietate splendidă de plante cățărătoare cu durată de viață anuală sau bianuală care să vă încante privirile toată vara.
Chiar dacă au o durată de viață mai scurtă, aceste plante realizează în cel mai scurt timp o haină groasă de flori, cu care acoperă garduri, pereți, despărțituri sau spaliere. Tocmai elementele joase, miniaturale ale grădinii care în mod normal ar fi improprii pentru plantele cățărătoare masive, cu creștere lentă, se vor putea alcătui în mod deosebit cu plante cățărătoare anuale, existând astfel posibilitatea de și de a varia plantele de la un an la altul.
Puteți alege câțiva dintre reprezentanții recomandați în continuare:
Cobea (Cobaea scandens) crește în climatul său mediu-american, ca un arbust cățărător, însă la noi este cultivat numai un an și poate atinge înălțimi de 3-4 m. Florile în formă de clopot, lungi până la 8 cm, apar în albastru violet, din iulie până în octombrie. Există însă și specii cu flori albe.
Prin florile mari și albastre ca cerul, se disting din iulie până in septembrie și Zorelele cățărătoare (Ipomea tricolor). Florile sunt deschise de la răsăritul soarelui până seara formând un adevărat zid de culoare. Le puteți planta langă un perete, sau la baza gardului pentru a forma un superb gard viu.
Măzărichea de grădină (Lathyrus odoratus) este o plantă veche cunoscută în grădinile rurale care se cațără devreme la 1-2 m înălțime pe garduri și schelete. Florile mirositoare apar în toată splendoarea lor, în toate culorile, cu excepția galbenului.
Și mlădițele de Tunbergia (Thunbergia alata) sunt de asemenea de 1-2 m lungime. Există numeroase specii cu flori galbene, orange sau albe. Va înflori din mai-iunie până în octombrie în locuri însorite.
Foarte înrudite cu cunoscutele cățărătoare, cu flori mari, este și cățărătoarea Caneluță (Tropaeolum peregrinum) cu flori mici în nuanțe de galben, roșu sau portocaliu, care apar din iunie până în octombrie. Planta atinge o înălțime de 3-4 m.
O variantă veselă și rentabilă în special pentru gardurile din plasă de sârmă este și dovlecelul (Cucurbita pepo var. ovifera). Farmecul său constă în fructele cu multe forme și culori, care se păstrează mai multe luni și ca podoabe pentru cameră.
Bibliografie:
Idei de amenajare pentru Grădina de locuit, Helmut Jantra, 2000, Oradea
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008
Plante Decorative Urcătoare, Adrian Mărgărit, Târgoviște, 2007
Comments