top of page

De ce să aleg plante anuale și bienale

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Updated: Mar 16, 2019



Dacă urmăriți să aveți o abundență de flori în perioada verii, plantele anuale sunt cea mai bună alegere. Dacă vi le produceți singuri pornind de la semințe ori cumpărați răsaduri de plante de la magazinele de grădinărit, veți avea parte de săptămâni întregi de culoare în grădină. Florile anuale există intr-o paletă de culori care satisfac pretențiile oricărui grădinar. Unele oferă și un frunziș spectaculos. Altele sunt prețuite pentru miresmele lor. E greu de imaginat o grădină fără plante anuale.


Plantele anuale și bienale, la fel ca toate celelalte au caracteristici specifice pe care trebuie să le folosiți în mod optim. Ele sunt plante puțin pretențioase și uneori ideale pentru a umple locurile goale din grădină. În grădinile noi, ele asigură soluții temporare excelente. În grădinile deja construite, ele pot să extindă perioada de înflorire și să completeze spațiile din bordurile perene.


O plantă anuală - este o plantă care are un ciclu complet de creștere și dezvoltare (de la sămânță la sămânță) în decursul uni singur an calendaristic. Semințele încep să se dezvolte primăvara, formează frunze, rădăcini flori și semințe, iar apoi se usucă și mor.


O plantă bienală - își dezvoltă ciclul de creștere pe doi ani. În primul an pornește de la semințe, tulpini și frunze, iar în anul al doilea formează flori și semințe. În principiu plantele anuale si bienale sunt destul de asemănătoare, adică își completează ciclul în decursul a 12 luni.

Puteți semăna multe plante toamna, pentru a înflori devreme anul următor și câteva specii de plante bienale primăvara foarte devreme și vor înflori în același an.



Cum pot să procur plantele anuale?

Deși magazinele de grădinărit sunt pline cu răsaduri de plante anuale, uneori în diferite perioade ale anului, este ușor să vi le produceți singuri, pornind de la semințe. În acest fel veți avea o gamă mai largă de soiuri, în special dacă cumpărați semințele de la o firmă specializată în producerea de semințe. Este bine să vă comandați semințele din timp, deoarece soiurile la modă se vând repede.


Avantajele plantelor anuale

În ciuda duratei reduse de viață, plantele anuale au un sezon de înflorire mai lung decât al celorlalte flori. Plantate în grup vor fi extraordinare, formând fâșii de culoare pe tot parcursul verii. Folosiți-le vara ca straturi de flori, pentru a completa spațiile din bordurile cu flori, în ghivece sau în coșuri suspendate.


Plantele anuale au multe de oferit și dacă sunt grupate cu alte plante. Pe straturile pe care predomină plantele perene, plantele cu bulbi și arbuștii, puteți folosi plante anuale pentru un aspect compact.

În timp ce alte plante înfloresc din când în când, plantele anuale adaugă o consistență de-a lungul majorității sezonului. Repetarea aceluiași sezon de plante anuale pe straturi și brazde diferite este o metoda excelentă pentru a oferi grădinii un aspect planificat, finisat. Dacă doriți puteți schimba plantele anuale în fiecare an.



Cum și când trebuie să plantez?

Plantele anuale nu necesită un sol foarte fertil, dar acesta trebuie să fie bine drenat. Săpați solul și adăugați nisip în solurile compacte, grele și greblați suprafața.

Plantele trebuie să fie viguroase. Ele pot fi plantate pe la mijlocul primăverii, când pământul poate fi lucrat. La speciile sensibile amânați plantarea afară dacă există pericolul înghețului - acestea se plantează deobicei spre sfârșitul primăverii.


Tipuri de plante anuale

Este bine să cunoașteți ce tip de plante anuale cultivați pentru a ști cât de timpuriu veți termina cu plantarea în timpul primăverii. Catalogul, plicul de semințe sau eticheta plantei trebuie să vă indice dacă planta este viguroasă, semi-viguroasă sau sensibilă - în funcție de toleranța acestora la temperatură.


Plantele anuale viguroase includ Nu-mă-uita (Myosotis spp.), panseluțele, gura-leului și alte plate care rezistă la temperaturi cu câteva grade sub zero. Multe dintre aceste plante se dezvoltă cel mai bine pe vreme răcoroasă. Adesea, acestea sunt plantate la începutul primăverii în zonele cu ierni mai aspre. Unele dintre ele, tocmai datorită rezistenței mari au fost incluse în categoria plantelor bienale.



Plantele anuale semi-viguroase se încadrează undeva între cele viguroase și cele sensibile. Adesea, acestea suportă atingerea înghețului, la începutul sau sfârșitul sezonului de grădinărit. Multe dintre cele mai cunoscute plante anuale se încadrează în această categorie de mijloc precum crăițele sau petuniile.


Plantele anuale sensibile nu rezistă nici la cel mai ușor îngheț. Mai mult de atât se dezvoltă cu dificultate în perioada anotimpului rece, iar expunerea prelungită la temperaturi de până la 10 grade le poate opri creșterea. Pentru a obține cele mai bune rezultate, așteptați până la finalul primăverii pentru a planta plante anuale sensibile precum alyssum.



Bibliografie:

Cartea Grădinarului. Ghid Practic pentru amenajarea unei grădini minunate, București, 2006

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008

Grădini. 1001 întrebări și răspunsuri. Oradea, 2010



0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page