top of page

Arbuștii decorativi - principala atracție din grădină

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Updated: Mar 16, 2019



Arbuștii de o mare varietate, sunt principala atracție într-o gădină, indiferent de stil.

Sunt plante prezente în orice peisaj. Pot fi utilizați pentru a adăunga o picătură de verdeață la baza casei, pentru a crea un gard viu sau pentru a agăuga culori prin flori și fructe de sezon. Într-o grădină mică, arbuștii pot înlocui copacii. Unii arbuști sunt impunători, fiind bine structurați.


Arbuștii decorativi sunt plante lemnoase cu tulpini multiple, cu o înălțime variind între câțiva centimetri și 4.5 metri la maturitate. Unul dintre cele mai creative și ornamentale moduri de folosire a arbuștilor într-un peisaj este plantarea combinată. Încercați să plantați intermitent arbuști care înfloresc în anotimpuri diferite sau puteți adăuga un arbust cu flori unui strat cu plante perene pentru a-i da atractivitate pe tot timpul anului. Pot fi folosiți în amestec cu plante perene, cu bulbi și cu plante anuale.


Arbuști decorativi. Arbușii sunt excelente plante decorative. Puteți să îi folosiți pentru a scoate în evidență o caracteristică specială a curții cum ar fi începutul unei alei sau sfârșitul unui strat sau al unui patio. Căutați arbuști care sunt atractivi pentru cât mai multe luni cu putință. De exemplu, mulți viburnums au flori de primăvară atractive, au fructe vara si o frumoasă culoare toamna sau Detutzia Scabra.


Arbuștii de fundal și ”pereți”. Puteți folosi arbuștii pentru a scoate în evidență părți din perisajul vostru, pentru a masca o zonă de relaxare de un spațiu de joacă sau pentru a pune un perete în fața spațiilor pentru gunoiul menajer sau pentru depozitare. Puteți folosi arbuști ca fundal pentru plantările cu flori. Dar dacă folosiți arbuști în acest fel, alegeti arbuști verzi, ca cimișirul/buxus sau ienupărul, de exemplu, și încercați să-i evitați pe cei care au ei înșiși flori splendide.

Garduri vii. Arbuștii sunt alegrea perfectă pentru crearea de garduri și de paravane, pentru a bloca priveliștile neatractive sau sunetele supărătoare ale traficului sau ale vecinilor. Pentru a calcula de câte plante aveți nevoie fentru a forma un gard sau un paravan eficient, gândiți-vă la dimensiunile arbuștilor pe care le ating la maturitate. Gândiți-vă să așezați arbuștii mai apropiați decât ar trebui în așa fel încât să formeze la maturitate o linie neîntreruptă. De exemplu dacă un arbust are o dimensiune de maturizare de 1,5 m, așezați plantele la o distanță de 0.9 - 1,2 m depărtare. Împărțiți lungimea totală a gardului la distanța de sădire dintre arbuști pentru a afla numărul total al arbuștilor pe care trebuie să îi cumpărați.



Covoare de plante. Arbuștii sunt un înlocuitor excelent pentru iarbă în zonele unde iarba nu crește bine, unde tunderea ei este dificilă sau unde trebuie ca întreținerea să fie minimală. Dacă sunt plantați într-un start bine protejat, ienuperii scunzi (Juniperus horizontalis si J. Procumbens ”Nana”) sau Cotoneaster horizontalis vor forma un covor pe o pantă abruptă care necesită întreținere minimală.

Folosiți arbuști târâtori, cum sunt cornul (Cornus sericea) sau arbuști cu tulpini arcuite care prind rădăcini atunci când ating pământul, cum este iasomia cu flori galbene (Jasminum nudiflorum).



Alegerea unor plante potrivite

Dacă doriți ca arbuștii să rămână scunzi, tunderea regulată le va limita creșterea. O abordare mai potrivită este alegerea unor arbuști care au înălțimea pe care o doriți la maturitate. Alegeți plante care să nu crească prea mari. Alegeți specii sau soiuri de arbuști pitici care să nu crească atât de mult încât să vă blocheze ferestrele.

Soiurile pitice ale mai multor copaci, mai ales ale molidului si tujei sunt de asemenea folosite în mod obișnuit drept arbuști. Căutați plante care au denumiri de genul ”Prostrata”, ”Nana”, ”Compacta”, ”Densa” și ”Pumila”, dar nu vă opriți aici.

Asigutați-vă că ați verificat înălțimea de maturizare înainte de a cumpăra. Formele compacte ale unor copaci și arbuști masivi pot să fie totuși mult mai mari la maturitate decât ați dori.


Sădiți plantele suficient de departe de casă pentru ca acestea să aibă loc să se dezvolte. Alegeți plante care sunt bine adaptate la condițiile locale: solul, (mai ales drenajul acestuia) și cantitatea de lumină (inclusiv lumina și căldura care se reflectă din zidurile casei).

Plantele care se cultivă lângă casă pot fi ienupărul sau plantele veșnic verzi cu frunze mari. Acestea adaugă culoare și ascund zidurile casei pe tot parcursul anului.

Căutați plante pitice sau soiuri cu creștere lentă care vor rămâne scunde fără să fie nevoie de tundere. Printre alternativele interesante se numără Berberis thunbergii, detuzia pitică cu flori albe (Detuzia gracilis ”Nikko”) și tufele pitice de Viburnum opulus ”Nanum”. Cu toate că există multe plante minunate din care puteți alege, limitați-vă la câteva specii diferite - nu numai că vor arăta mai bine, dar veți avea mai puține tipuri de plante pe care să le îngrijiți.



Îngrijirea arbuștilor

Copacii și arbuștii nu au nevoie de prea multă îngrijire. Trebuie să efectuați câteva operațiuni simple atunci când sunt tineri și câteva și mai simple când se maturizează.

Udați plantele noi cu regularitate (o dată pe săptămână dacă nu plouă deloc) în primii doi ani, până când prind rădăcini îndeajuns de puternice pentru a căuta singure apă.

Pentru a vă fi mai simplu să tundeți iarba sub copaci și arbuști, lăsați o zonă de iarbă mare la baza lor. Dacă nu plantați flori sau covoare de plante sub ei, puteți preveni apariția buruienilor prin așezarea unei bariere (de genul foliilor textile sau a unui strat protector). Pentru a evita putrezirea lăsați o zonă neacoperită de câțiva centimetri în jurul trunchiului.


Tunderea este de multe ori executată și înțeleasă geșit deoarece oamenii folosesc tunderea pentru a reduce dimensiunile plantelor. Scopul real al tunderii este însă îndepărtarea lemnului deteriorat, mort sau care crește într-o direcție greșită. Nu vă lăsați convinși să tăiați vârful copacului, pe lângă faptul că strică forma naturală și frumusețea arbuștilor, tunderea coroanei poate provoca răni masive și expuneri la diferite boli.


Bibliografie:

Idei de amenajare pentru Grădina de locuit, Helmut Jantra, 2000, Oradea

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008

Plante decorative pentru grădini și balcoane. Anca Sârbu, Gheorghe Mohan, Maria Catana, Petronela Comănescu, București, 2008


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page