Frumoase și frumos adaptabile plantele cu bulbi se integrează în orice peisaj. Multe plante cu bulbi populare printre care narcisele, brândușele, zambilele și lalelele sunt asociate în mod tradițional cu grădinile de primăvară. Dar cu puțină planificare puteți avea plante cu bulbi înflorite în grădină începând cu sfârșitul iernii până la mijlocul toamnei. Pentru a completa cele câteva luni în care plantele cu bulbi nu înfloresc afară puteți aduce în interior unele tipuri pentru a vă bucura de florile lor colorate pe toată durata iernii.
Alegerea plantelor potrivite și a locului de optim plantare
Înainte de a începe să plantați bulbi, trebuie să stabiliți unde o faceți. În magazine sau pe site-uri arată foarte tentant încât multe persoane au tendința să cumpere câte puțin din fiecare, dar când veniți acasă puteți realiza că nu aveți spațiul potrivit. Bulbii trebuie să se asorteze cu ce îi înconjoară. Lalelele înalte, perfecte într-un strat de flori, nu sunt tocmai potrivite sub arbori, acolo cel mai bine arată bulbii cei mai mici. Bulbii care înfloresc toamna nu sunt puși în valoare dacă se plantează printre plante perene înalte, care îi eclipsează când nu sunt înfloriți. Trebuie să vă faceți înainte o idee despre cum vor arăta plantele mature și despre cerințele lor în grădină.
Primăvara devreme este perioada în care fiecare tânjește după plante verzi și culori în grădină. Perioada de înflorire pentru bulbi este în general din februarie până în mai, astfel că majoritatea au doar câteva luni în care se pot bucura de ele. Exită însă și bulbi care înfloresc vara și toamna. Când cumpărați bulbi, gândiți-vă la perioada de înflorire. Vă veți bucura și mai mult dacă plantați varietăți care înfloresc succesiv cât mai mult timp din sezonul bulbilor.
Bulbii care înfloresc mai târziu au tendința de a fi mai mari și mai înalți, dar până atunci încep să crească și plantele perene. Planificarea bulbilor spre sfârșitul primăverii/verii poate fi ceva mai complicat pentru că întreaga grădină s-a trezit la viață. Puteți găsi plante perene care se combină bine cu bulbii și creează aranjamente frumoase, punând în valoare ambele soiuri de plante.
Nu plantați bulbi singuri niciodată, ci numai în grupuri. Bulbii mici se plantează în grupuri de câte zece pe o zonă cât o farfurie. Sădiți lângă casă bulbii care înfloresc devreme ca să fie vizibili dinăuntru, mai ales că nu vă plimbați des prin grădină în luniile reci de la începutul primăverii.
Bulbii mici se simt bine sub arbori bătrâni, un mediu care este umed iarna și primăvara. Când încep să crească frunzele arborilor, bulbii mor. Ghioceii și brândușele preferă sol uscat. Omagul de iarnă preferă sol lutos, în care se răspândește excesiv.
Plantele de primăvară cu bulbi
Majoritatea grădinarilor îndrăgesc foarte mult plantele cu bulbi care înfloresc primăvara. Aceste flori minunate simbolizează întoarcerea la viață a naturii după o iarnă lungă și friguroasă.
Plantele cu bulbi care înfloresc primăvara, apar încă de timpuriu, uneori înainte ca iarna să se fi terminat.
Primele flori ale plantelor cu bulbi care se grăbesc și apar în plină iarnă sunt denumite și plante cu bulbi mici sau mignone, datorită staturii lor mai mici în comparație cu lalelele, narcisele sau zambilele. Dar chiar și mai mici, farmecul lor este imens și sunt binevenite datorită apariției lor timpurii.
Exemple de plante cu bulbi care înfloresc timpuriu sunt: ghioceii, brândușele și clopoțeii albaștri.
Apariția plantelor cu bulbi mici la începutul primăverii pregătește terenul pentru cele mai spectaculoase flori de primăvară precum narcise, lalele, zambile.
Nu am putea imagina primăvara fără narcise. Cu sute de specii și hibrizi, soiurile de narcise galbene, cu cupă mare sunt aproape fără număr. Există un soi de narcisă potrivit pentru aproape orice colț al grădinii.
Bineînțeles, când ne gândim la plantele de primăvară cu bulbi, frumos mirositoare nu putem uita zambilele. Pe lângă narcise și zambile, lalelele sunt o altă comoară a grădinii de primăvară.
Plante de vară cu bulbi
Nu vă gândiți că sezonul plantelor cu bulbi s-a încheiat o dată cu primăvara. Există multe alte plante minunate gata să apară precum crinii, gladiolele sau ceapa ornamentală.
Ceapa ornamentală este baza unei grădini cu flori de vară. Cea mai impresionantă dintre cepele ornamentale este ceapa gigant (Allium giganteum), cu o înălțime de 1,2m - are globuri de mărimea unui grapefruit pline cu flori move. Ceapa persană (A. aflatunese) este ceva mai mică, dar la fel de frumoasă, cu ciorchini de mărimea unei mingi de tenis și cu tuplini de 90 de cm. Alte cepe ornamemtale de primăvară sunt A. christophii, A sphaerocephalum si A oreophilum.
Crinii sunt vedetele grădinii la mijlocul și spre sfârșitul verii. Crinii asiatici sunt cei care înfloresc primii, de la sfârșitul lui mai până în iulie. Sunt cunoscuți pentru florile mari, frumos colorate și modelate, dar mai puțin mirositoare. Iulie și august sunt lunile crinilor-trompetă. Gama lor de culori este mai restrânsă (în principal alb, galben, roz și portocaliu), dar florle lor uriașe, în formă de trompetă au un parfum dulce. De asemenea, mireasma este atributul soiurilor orientale care înfloresc din mijlocul verii până toamna (în funcție de soi).
Gladiolele sunt flori de grădină preferate, cu flori intr-o varietate infinită de culori, de la roz pastelat, alb și galben la mov aprins, portocaliu sau roșu închis. Dacă plantați la intervale de două săptămâni de la mijlocul primăverii la mijlocul verii. vă puteți bucura de flori de-a lungul întregului sezon de creștere.
Plante de toamnă cu bulbi
Sfârșitul verii nu înseamnă sfârșitul sezonului plantelor cu bulbi. Spectacolul toamnei contiuă cu daliile, begoniile sau unele specii de crini orientali. Sunt parteneri minunați pentru plantele perene care înfloresc toamna, de genul anemonelor. Pentru mai multă atractivitate plantați covoare de plante scunde cum sunt iarba de șoaldină, șopârlița (Veronica spp.) gălbășoara (Lysimachia nummularia) sau cimbru. Când înfloresc plantele cu bulbi, covorul de plante este mult mai plșcut decât pământul descoperit.
Bibliografie:
Cartea Grădinarului. Ghid Practic pentru amenajarea unei grădini minunate, București, 2006
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008
Grădini. 1001 întrebări și răspunsuri. Oradea, 2010
Comments