De ce să aleg o gădină cu plante perene?
- Verde Viu
- Mar 1, 2019
- 4 min read
Crearea și menținerea unei grădini naturale sănătoase nu este un proces simplu. Fiecare decizie pe care o luați este importantă pentru rezultatele pe care le obțineți de-a lungul sezonului. Și în fiecare an veți întâmpina probleme noi. Acesta este motivul pentru care grădinăritul este o pasiune cu atât de multe provocări, dar și recompense.
Combinarea plantelor anuale, a plantelor cu bulbi și a plantelor perene adaugă culoare și atractivitate pe întreaga durată a sezonului.
Spre deosebire de plantele anuale care au o durată de viață de un singur sezon sau cele bienale care traiesc două sezoane, plantele perene trăiesc și înfloresc mai mult de două sezoane de dezvoltare. Dacă sunt plantate în locul potrivit, multe dintre ele vor trăi un deceniu sau chiar mai mult.
Cu atât de multe plante perene minunate dintre care puteți alege, este foarte greu să rezistați să nu plantați câte una din fiecare.
Înainte de a săpa grădina, de a cumpăra plantele sau de a începe rearanjarea unei grădini existente, trebuie să vă hotărâți ce doriți să cultivați și unde doriți să cultivați.
Proiectarea grădinii este în primul rând procesul prin care stabiliți plantele pe care le doriți, locul acestora și combinațiile pentru a obține cel mai frumos efect. Este procesul prin care transformați un grup de mai multe flori într-o compoziție cu aspect plăcut.
Pentru ca proiectul unei grădini să fie eficient, trebuie să respecte conditiile trenului pe care îl dețineți, stilul, timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru a vă putea ocupa de grădină și rezultate pecare doriți să le obțineți.

De ce să aleg plante perene?
Reflectați asupra acestui lucru și notați motivele pentru care doriți să creșteți plante perene. Vă doriți o explozie de flori de-a lungul întregului an sau doar o pată de culoare care să înveselească un loc monoton, umbros? Vă doriți o gamă largă de flori proaspete pentru aranjamente? Identificați întâi ceea ce vă doriți.
Va trebui să vă imaginați ce plantă și în ce loc trebuie să plantați. Nu cumpărați niciodată plante numai fiindcă considerați că arată frumos. Rețineți că mai întâi, va trebui să observați cu atenție dacă expunerea la soare, tipul de sol într-un anumit loc, și așa mai departe sunt favorabile plantei pe care ați dori să o plantați acolo.
Într-o grădină este importantă diversitatea, astfel veți dori să combinați plantele perene cu altele, cum sunt bulbii, tufele, trandafirii sau plantele anuale.
Când plantăm?
Cea mai bună perioadă de plantare a perenelor este primăvara. Este recomandat ca plantele perene să nu fie plantate toamna târziu. Fiindcă nu vor avea timp suficient să se întărească și să se dezvolte înainte de sosirea iernii, ele pot putrezi sau îngheța. Regula generală este că arborii și tufele se plantează toamna iar plantele perene primăvara devreme.
Când priviți plantele dintr-o pepinieră este greu să evaluați cât de mari vor crește. Totuși, este important să vă faceți în prealabil o listă bine gândită cu plantele pe care le doriți. Plantele perene nu arată atât de atractiv primăvara devreme și ați putea fi tentați să cumpărați plante care au flori spectaculoase în pepinieră. Bazați-vă pe planul grădinii și amintiți-vă că încercați să creați o perioadă de înflorire și un aspect interesant al grădinii pentru o perioadă lungă în anii următori.
Cum ne planificăm spațiul de plantat în funcție de timpul disponibil?
Unul dintre secretele planificării unui peisaj minunat este estimarea timpului pe care îl aveți la dispoziție pentru a vă ocupa de el. Săparea și plantare terenului sunt activitățile care vă vor ocupa cea mai mare parte din timpul pentrecut în grădină. Dar va trebui, de asemenea, să acordați timp și pentru întreținere, pentru aplicarea straturilor protectoare, pentru plivire, irigare, aplicarea îngrășământului, combaterea dăunătorilor, activități necesare pentru ca plantele alese să se dezvolte cât mai frumos.
Este posibil de exemplu să fie nevoie să petreceți câteva ore pe lună pentru a întreține o grădină de flori cu o suprafață de 20 mp, care a ajuns la maturitate. Acest timp nu exclude și timpul petrecut cu planificarea sau pregătirea.
Întotdeauna este mai bine să începeți cu mai puțin, planificați-vă așadar gradina puțin mai mică decât vă imaginați că trebuie să fie. Puteți testa o perioadă cum vă descurcați cu întreținerea ei și observați cât de mult vă convine timpul pe care îl petreceți cu întreținerea ei. Pe măsură ce plantele se maturizează va fi nevoie să irigați și să pliviți mai puțin și vă veți forma o idee despre cât de mult trebuie să vă îngrijiți grădina cu adevărat. Apoi, dacă doriți să o extindeți veți fi mult mai realist în a aprecia suprafața de grădină pe care puteți să o întrețineți.
Combinații de plante pentru un peisaj atractiv
Grădinile cu un aspect minunat sunt formate, în principiu, din mai multe combinații invididuale de plante. Cele mai bune combinații nu se bazează numai pe culoarea plantelor sau pe perioada de înflorire, ele iau în considerare și calitatea, culoarea și textura frunzelor și a florilor.
Combinațiile reușite conțin și plante de înălțimi și forme diferite: scunde, medii sau înalte, alungite sau rotunde. La fel de important este și aspectul general de textură - o plantă poate avea un aspect fin și delicat ca floarea miresei, sau aspru precum bujorii și ligularia. Rețineți acești factori diferiți pentru momentul în care decideți ce plante veți cultiva și cum le veți grupa.
Plantele perene se pot combina foarte frumos cu alte tipuri de plante, cum ar fi copacii, arbuștii, plantele care formează covoare, plante agățătoare, plante anuale sau ierburi ornamentale. Combinarea acestora cu plantele perene este o metodă excelentă de a obține un punct de atracție atunci când plantele perene nu sunt înflorite.
Alegeți plante care oferă puncte de atracție de-a lungul întregului an. Multe tipuri de plante au frunze atractive în timpul primăverii și al verii, inlorescențe și capete cu semințe spectaculoase în timpul toamnei și frunziș colorat iarna. Puteți lua în considerare să plantați printre tufe astfel de plante precum Amelanchier canadensis. Inflorescențele sale asemănătoare cireșelor se numără printre primele flori care apar primăvara.
Bibliografie:
Cartea Grădinarului. Ghid Practic pentru amenajarea unei grădini minunate, București, 2006
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008
Grădini. 1001 întrebări și răspunsuri. Oradea, 2010
Comments