top of page

Grădina cu Pergole verzi și înfloritoare

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Updated: Mar 16, 2019



Deseori, lucrurile mărunte în viață sunt cele care emoționează, iar grădina nu face excepție. Este greu să ne-o imaginăm fără detalii concepute cu afecțiune. Romantismul unei grădini înseamnă în primul rând, o puternică experiență senzorială. Privirea este atrasă și captivată de frumusețea naturii, de culorile variate ale frunzelor, de imaginile diverse create de felurite exemplare de plante și, de asemenea, este atrasă de detalii și de accesoriile alese cu afecțiune.


Pergolele, înveselesc casa cu frunze și flori care vara oferă umbră, sau îmbogățesc vizual grădinile, iar după căderea frunzelor, în lunile mai reci, permit luminii să treacă nestingherită.

Pergola, este adesea întinsă peste o terasă și poate fi un sprijin pentru plante cățărătoare ca Trâmbița (Campsis), Caprifoiul (Lonicera), Glicina (Wistaria), Curpen sau trandafirii cățărători.


Întrucât prin aceasta se ajunge la o înverzire cât mai rapidă și mai deasă cu putință, una dintre cele mai rapide ca și creștere este Troscotul (Fallopia aubertii syn. Polygonum aubertii). Acesta nu poate fi depășit de nicio altă plantă ca demarator rapid. Floarea de culoare alb-crem apare din plină vară până toamna și stă precum un nor de spumă peste frunziș. Unle ramuri atârnă prea mult, însă acestea se pot înfrâna cu ajutorul foarfecii. Datorită forței sale de creștere și a bogăției frunzișului, troscotul trebuie din când în când fertilizat, iar vara trebuie udat din abundență. Ca majoritatea plantelor agățătoare, și el suportă soarele și semiumbra le fel de bine.


O altă posibilitate de a crea răcoare sub un acoperiș din frunze, în zilele fierbinți din vară, o oferă Cucurbețica (Aristolochia macrophulla). Pozițiile semiumbrite până la cele umbrite îi plac cel mai mult, însă și în locurile însorite, dacă este udată din abundență. Caracteristica acestei plante o reprezintă frunzele în formă de inimă, mari de până la 30 de cm, care stau unele peste altele și formează o perdea groasă. Forile joacă un rol secundar, sunt în formă de pipe verzi sau purpuriu și se ascund sub frunziș.


Pe lângă plantele deja menționate stau la dispoziție toată multitudinea de plante și soiuri. Aici se adaugă și plantele cu autofixare prin rădăcini cățărătoare, precum Trâmbița (Campsis radicans), Iedera (Hedera helix), Salba (Euonymus fortunei var. radicans) Hortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) și Vița sălbatică (Parthenocisses tricuspidat) aceasta din urmă dotată cu un disc de contact, fără a fi necesară o construcție ajutătoare.

Altele au nevoie de un ajutor pentru cățărare cum sunt trandafirii care în sens propriu nu sunt plante cățărătoare sau Cucurbențica.



Construcția pentru arcade

Nu trebuie să fie neapărat o construcție propriu-zisă pentru plantare ca să poată servi ca schelet pentru plante cățărătoare. Și construcțiile existente deja cum ar fi căsuțele de grădină sau pavilioanele capătă un aspect prietenos dacă pereții sunt înveliți cu plante. Uneori se dorește sau este necesar ca unele porțiuni din grădină să nu vrem să le expunem vederii - locuri de depozitare, pământ de folosit, etc. Asemenea locuri se pot ascunde foarte bine cu garduri împletite din lemn care se pot procura din magazinele cu accesorii pentru grădinărit. O astfel de delimitare este goală, ca un corp străin în mijlocul verdelui înconjurător, se va adapta însă dacă i se dăruiește o haină prietenoasă din plante cățărătoare. În același fel se poate separa partea de grădină cu legume de grădina de locuit sau de domeniul de joacă al copiilor - poate dispărea cu ajutorul unui gard împletit, în spatele unui perete verde.


Foarte încântătoare din punct de vedere estetic sunt trecerile sau arcadele cu plante, care au o idee de nostalgie și fac ca partea de grădină situată în spate să apară misterioasă. O treaptă care merge de la terasă în partea cu verdeață poate căpăta o cu totul altă înfățișare dacă pe ultimele trepte este prins un schelet pentru plante cățărătoare, sau de o arcadă de trandafiri sau Clematis - elemente care atrag privirea asupra lor și o abat pe înălțime.



Arcade romantice

Acolo unde permite configurația grădinii, o trecere sub formă de arcadă reprezintă o atracție a privirilor în verdele casei și aduce un suflu romantic. Se construiește un drum drept cu mai multe schelete unul după altul, care odată acoperite cu plante, dau impresia unui frunziș întins. Însă pentru o asemenea acoperire nu este neapărat nevoie să traverseze mulți metri peste grădină. Două, poate trei schelete sunt suficiente pentru a crea o atmosferă intimă. În plus nu trebuie întotdeauna să fie sub formă de arc, deoarece după ce au fost acoperite cu plante nu mai sunt direct vizibile, se pot realiza simplu din doi pari și o grindă transversală.


Trandafiri cățărători

Cele mai frumoase arcade se obțin prin arcadele de trecere cu trandafiri cățărători. Dacă locul este însorit și pământul este permeabil, astfel încât să nu se formeze băltoace de apă, nu vor fi probleme cu astfel de aranjamente. Fără îndoială trebuie să alegeți acele specii care sunt înflorite toată vara.


Paul Scarlet Climber, de exemplu este un vechi trandafir cățărător, foarte îndrăgit și încercat, care își deschide florile de culoare rușu-sângeriu doar în lunile iunie-iulie și are apoi doar întâmplător o înflorire ulterioară. Deci pentru o arcadă de trandafiri de care dorim să ne bucurăm mai mult timp, este mai puțin potrivit. Deoarece ceea ce ar rămâne vizibil înainte și după perioada de înflorire ar fi doar frunzișul verde, mai puțin atractiv.

Însă tocmai la trandafiri există o multitudine de specii cu mai multe înfloriri și de diferite culori. Câteva specii recomandate sunt:



”Coral Dawn” - florile roz-coral se deschid o dată sau de mai multe ori, mari, pline și puternic mirositoare. Acest trandafir mai puțin bine în fața pereților sudici.

”Dortmund” - înflorește simplu, roșu-sângeriu. Florile sunt ușor mirositoare și în tufe dese.

”Golden Showers” - bobocii sunt lungi, ascuțiți, galben - aurii și stau câte unul sau mau mulți pe o codiță. Se deschid în flori galben-șămâie, mari, semipline.

”Lavinia” - florile de un roz pur, ușor pline și puternic mirositoare apar singure sau în tufe, întreaga vară, în număr mare. Are flori foarte bogate și culori interesante care capătă o tentă de argintiu.

”Lacul lebedelor” - flori foarte mari, ușor mirositoare, albe, pline cu mijlocul de un roz delicat, grupate în tufe cu multe flori. Datorită creșterii perfect drepte, mlădițele trebuie orientate și legate în formă de arcadă.

”Sympathie” - bobocii mătăsoși, roșu închis și florile de acceași tonalitate, pline și în formă nobilă, au creat mulți prieteni acestui trandafir timpuriu, bogat și cu flori dense.


Bibliografie:

Idei de amenajare pentru Grădina de locuit, Helmut Jantra, 2000, Oradea

Grădini Romantice. Proiecte atractive și plante adecvate, W.T. Wehmeyer, Hermann Hackstein, 2006, București

0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page