Gazonul tansformă cu ușurință o grădină într-un punct important care să atragă privirea. Dacă înființați o gădină nouă, peluza ar trebui să fie în capul listei. Aveți diferite opțiuni de a o realiza, majoritatea lor depinzând de timpul pe care îl aveți pentru poiect și de dorința de a avea un gazon instant de a-l avea crescând.
Semințele de gazon oferă mai multe opțiuni deoarece există mai multe specii pentru gazon, de exemplu cele rezistente la uzură și umbră față de cele disponibile pentru rulouri.
O peluză semănată va avea nevoie de un an sau doi înainte de a fi supusă circulației intense. Semănatul, deși nu e cea mai plăcută activitate, este o opțiune mai ieftină decât cea ce a cumpăra rulouri de gazon.
Semințele care pot fi procurate în magazinele de specialitate, adică în magazinele de semințe sau grădinărit, trebuie atent verificate dacă corespund standardelor în vigoare. Se verifică apartenența la soi, capacitatea de germinare/dezvoltare, nivelul de umiditate și procentajul de substanțe străine.
Dezvoltarea semințelor de iarbă nu este influențată doar de cantitatea de apă și temperatură ci și de condițiile de luminozitate și de cantitatea de oxigen.
Cantitatea de apă este necesară pentru umflarea semințelor. Dacă semnințele au fost semănate într-un pământ uscat, atunci putem aștepta prima ploaie, astfel pe căldura verii obținem mai ușor un udat uniform. După prima ploaie sau primul udat, solul trebuie menținut umed pentru că semințele încolțite să nu se usuce. Totuși, prea multă apă strică, pământul ud în permanență conține puțin aer, deoarece apa infiltrată intră și în crăpăturile foarte mici. Acestea sunt condițiile favorabile dezvoltării ciupercilor care atacă firele de iarbă încolțite.
Pe lângă cerințele de umiditate și aer, este nevoie de o temperatură minimă de 5 grade, iar temperatura optimă este de 16-21 de grade. Cele mai multe soiuri de iarbă încolțesc în prezența luminii, de aceea semințele au nevoie de lumina soarelui pentru a putea crește. Pentru a le proteja de vânt, semințele vor fi îngropate doar ușor în pământ - dacă sunt prea adânc semănate, semințele încolțesc greu. Astfel, semințele de iarbă vor fi semănate la o adâncime de maxim 5 mm, după care se va tăvălugi pământul cu un rulou pentru a le acoperi corespunzător.
Producătorii de semințe pentru gazon creează amestecuri de mai multe specii care sa îndeplinească mai multe cerințe. Amestecul de semințe pentru gazon rezistent la uzură este potrivit pentru grădinile de familie, unde gazonul este utilizat ca loc de joacă pentru copii. Dacă aveți puțin timp pentru gădinărit, alegeți un amestec care necesită o întreținere mai ușoară. Există amestecuri de semințe pentru un gazon de calitate, care cresc la umbră, pe timp de secetă sau care servesc la supraînsămânțarea peluzelor existente.
Cea mai bună perioadă pentru semănat gazonul este primăvara sau toamna. Ideală este o perioadă cu temperatură blândă și umedă care vor grăbi dezvoltarea și vor încuraja creșterea gazonului.
Nu este un motiv de îngrijorare dacă semințele nu au răsărit uniform. Pe fiecare teren proaspăt semănat cu gazon există locuri unde pe metru pătrat apar mai multe fire de iarbă decât altele. Acesta este doar începutul dezvoltării gazonului. Abia mai târziu încep să se înmulțească rădăcinile și lujerii care vor acoperi un teritoriu. mai mare, astfel formând un adevărat covor de iarbă. În zonele rămase fără gazon, se vor resemăna semințe de iarbă pentru a evita răspândirea buruienilor.
De ce gazonul nu se dezvoltă bine sau nu se dezvoltă deloc?
Pot exista mai multe cauze pentru care nu obținem rezultatul dorit.
Semănatul necorespunzător. Pe solurile de culoare deschisă cu nisip, semințele de iarbă se disting cu greu și de aceea este dificil de verificat dacă semănatul a fost bine făcut. În acest caz se recomandă semănarea cu ajutorul unei mașini de semănat manuale sau mecanice.
Pe timp de umezeală, semințele din mașina de semănat se pot aglomera, fapt care împiedică răspândirea lor uniformă.
Temperaturile sub 5 grade
Semințele au ajuns la o adâncime prea mare. Semințele acoperite cu o cantitate prea mare de pământ nu încolțesc, sau dacă încolțesc semințele pot să se usuce în pământ.
Vântul prea puternic. Vântul poate nu numai să sufle semințele dar și să le usuce pe cele deja încolțite.
Vremea furtunoasă, cu averse de ploi. Ploile torențiale dislocă semințele semănate uniform și apar goluri în gazon.
Seceta. Planta este foarte sensibilă, în special între umflarea semințelor și apariția rădăcinilor, respectiv a primului fir de iarbă, greu vizibil cu ochiul liber. În caz de secetă poate să se usuce foarte ușor.
Umiditatea prelungită. În condiții de umiditate se dezvoltă cipercile care atacă semințele germinate.
Pământul pregătit în mod necorespunzător. Un pământ tasat nu permite prinderea seminței, și din această cauză ori nu încolțește, ori se usucă odată ce a încolțit.
Păsările. Grupurile mari de porumbei sau de văbii decimează semințele proaspăt semănate. În cazul unui teren mai mic se recomandă acoperirea lui cu o plasă.
Semințele și-au pierdut capacitatea de germinare.
Bibliografie:
Îngrijirea gazonului, Daniel Boswirth-Alice Thinschmidt, Oradea, 201o
Idei de amenajare pentru Grădina de locuit, Helmut Jantra, 2000, Oradea
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008
Comments