top of page

Refacerea gazonului existent

  • Writer: Verde Viu
    Verde Viu
  • Mar 16, 2019
  • 3 min read


Dacă peluza pe care o aveți deja are nevoie de îmbunătățiri, trebuie să decideți dacă este cazul să plantați o peluză complet nouă sau dacă trebuie să o recondiționați pe cea veche. Luați în considerare amenajarea unei peluze noi dacă:

  • Pământul de sub peluză este atât de bolovănos și de denivelat, încât tunderea ierbii a devenit dificilă;

  • Există găuri mari în peluză sau zonele compacte sunt foarte degradate;

  • Mai mult de 50% din suparafața peluzei este invadată de buruieni;

În aceste cazuri, cel mai bun sfat este să îndepărtați gazonul existent și buruienile. Scoateți iarba cu ajutorul cazmalei sau a unei mașini speciale pe care o puteți închiria; adunați iarba pe care ați scos-o într-o grămadă și depozitați-o într-un loc în care să nu vă stea în cale, pentru a se descompune.


Dacă cel puțin jumătate din suprafață este acoperită cu iarbă, dacă suprafața este aproape nivelată și dacă buruienile nu s-au întins peste tot, refacerea peluzei este o alternativă mai ușoară și mai potrivită. Peticirea unei peluze este mai ieftină decât amenajarea uneia noi.


Începeți cu o tratare punctuală a problemelor. Cârpirea locurilor uzate sau distruse este prima etapă în refacerea peluzei. Dacă s-au făcut cărări în iarbă, construiți poteci de pietriș, de piatră, de cărămidă sau pavate pe acolo pe unde doriți ca lumea să treacă. Dacă este nevoie plantați tufișuri sau instalați garduri scunde pentru a descuraja formarea scurtăturilor. Mașinile de deszăpezire sau traficul strică uneori perimetrul peluzei; reparați marginile cu o lopată și cu o nouă cantitate de pământ.




La sfârșitul verii sau la începutul toamnei, umpleți cu pământ orice cavitate sau groapă de pe peluză și nivelați dâmburile. Săpați sau lucrați solul cu cultivatorul pentru a afâna suprafețele bătătorite, compactate. Săpați toate locurile fără gazon și suprafețele pline de buruieni (mai întai scoateți cu mâna cât mai multe buruieni posibil). Presați suprafața cu un cilindru compresor, împrăștiați pe toată suprafața un îngrășământ organic special pentru peluze și greblați ușor.

Acum este momentul să semănați iarba. Împrăștiați semințele pe suprafața respectivă și amestecați-le în pământ, apoi nivelați-l.


Pentru a aranja suprafețele pe care iarba este rară, puteți utiliza următoarea tehnică: greblați toată suprafața pentru a afâna pământul, împrăștiați semințe peste iarba existentă, apoi greblați ușor din nou. Împrăștiați peste semințe un strat fin de pământ cernut.

Mențineți umede suprafețele peluzei proaspăt însămânțate, până când semințele prind rădăcini. După câteva săptămâni, dacă iarba nou plantată nu crește bine, împrăștiați peste ea un îngrășământ lichid. Iarba de pe locurile nou însămânțate este fragilă cea mai mare parte a primului sezon, evitați deci să călcați peste ea mai mult decât este necesar.


Setați mașina de tuns iarba la 7,5 sm pentru primele două-trei tunderi; iarba mai înaltă va fi mai viguroasă și va umbri semințele de buruieni. După aceasta, reglați lama la nivelul optim pentru tipul de iarba pe care îl tundeți.



Revitalizați întreaga peluză. După ce ați tratat punctual ariile cu probleme, lăsați câteva luni să crească iarba nouă , până când va ajunge la același nivel cu restul peluzei. Primăvara următoare este momentul să recondiționați complet întreaga peluză.

Solul gazonului vechi sau deteriorat este adeseori bătătorit și va beneficia de pe urma afânării. Utilizați pe toată suprafața, cu excepția locurilor nou plantate, o mașină pentru afânat solul, pentru a încuraja plantele să crească abundent și să învingă mai ușor buruienile.

De asemenea, este posibil ca gazonul deteriorat să ducă lipsă de humus, așa ca împrăștiați pe întreaga suprafață un strat subțire de compost maturat. Aplicați un îngrășământ organic complet, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Dacă un test al solului indică un pH prea scăzut sau prea ridicat, așteptați până ce îngrășământul e absorbit complet, apoi aplicați var, pentru a ridica pH-ul sau sulf, pentru a coborî nivelul pH-ului. Veți avea un gazon verde, luxuriant și atrăgător.



Bibliografie:

Cartea Grădinarului. Ghid Practic pentru amenajarea unei grădini minunate, București, 2006

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008

Îngrijirea gazonului, Daniel Boswirth-Alice Thinschmidt, Oradea, 201o

Comments


  • facebook
  • twitter
  • linkedin

©2018 by Verde Viu. Proudly created with Wix.com

Subscribe

bottom of page