top of page
Search

Secretele gazonului perfect

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Se taie foarte scurt sau se lasă mai lung? Frunzele se greblează, resturile de iarbă se îndepărtează, îngrășămintele chimice se adaugă treptat? Sunt multe întrebari ale căror răspunsuri corecte ne vor ajuta să cunoaștem mai bine cum trebuie să îngrijim gazonul pentru un aspect cât mai sănătos și frumos.



Tunderea ierbii

Tunsul este fără nicio îndoială activitatea cea mai frecventă într-o grădină cu gazon. Tunderea frecventă ajută la formarea unor rădăcini puternice și la formarea lăstarilor care până la urmă duc la formarea unui covor de iarbă. Pe de altă parte, acest lucru își are prețul lui - prin tăierea frunzelor, se pierde o mare cantitate de substanțe nutritive, care trebuie astfel înlocuite constant. Astfel se explică cerințele mari de apă și nutrienți ale gazonului bine îngrijit.


Lamele neascuțite

Lamele prost montate nu lasă în urmă o suprafață netedă, ci franjurează firele, sau chiar le rupe pe verticală. Astfel suprafața rănită este mult mai mare decât de obicei și refacerea firului de iarbă durează mai mult. Iarba astfel tunsă se usucă de-alungul tăieturii și devine maronie. Nu se formează pete uscate sau golașe, dar gazonul pare slăbit, în loc să fie de un verde proaspăt. Cu aceeași ocazie crește și riscul de infecții. Leziunile mari care se vindecă încet facilitează infecțiile cu ciuperci. Astfel din cauza unor lame neascuțite gazonul poate să se îmbolnăvească, mai ales dacă nu este într-o stare bună.


Gazonul tuns prea scurt

Gazonul utilizat în mod intensiv se tunde la înălțimea de 3-5 cm (spre deosebire de gazonul ornamental care se tunde la 1-3 cm). În perioada de caniculă din vară se recomandă tunderea la 5 cm înălțime - astfel firele păstrează umbra și ajută la răcirea suprafeței. Și umiditatea va fi păstrată timp mai îndelungat în pământ, iar gazonul va rezista mai bine la secetă. Dacă gazonul utilizat intens se tunde mai scurt de 3 cm (cel ornamental mai scurt de 1 cm) acest lucru va dăuna densității ierbii.




Dacă nu am fost destul de atenți la egalizarea solului, în timpul lucrărilor de pregătire, acum se vor vedea rezultatele negative. Ceea ce pe un teren neted este de 3 cm, pe o mică ridicătură, insesizabilă poate cu ochiul liber, poate fi de 2 cm sau chiar mai puțin. În acele locuri mașina de tuns iarba ”scalpează” firele de iarbă și rezultatul va fi o pată golașă - fără iarbă. În afară de faptul că aceste pete strică aspectul unui gazon îngrijit, locurile golașe lasă posibilitatea germinării semințelor de buruieni. Ca o precauție, locurile fără iarbă vor fi resemânțate imediat.

Diferențele de nivel pot fi corectate și prin umplerea găurilor printr-un adaos treptat de nisip. În porțiunile adânci se adaugă de mai multe ori nisip, sau eventual un amestec de 1:1 nisip și pământ. Dacă gazonul a acoperit bine solul, atunci operația se poate repeta până ce locul a fost nivelat.


Scarificarea gazonului

Cu timpul gazonul se îndesește, dar nu doar datorită smocurilor de iarbă - printre ele se găsesc o mulțime de resturi de plante moarte, buruieni sau chiar mușchi. Un gazon bine îngrijit necesită multe eforturi și unul dintre acestea este scarificarea lui. Mașina de aerisit gazonul îl despică și cu aceeași ocazie despică și pământul pe o adâncime de 3 mm, astfel îndepărtând și stratul de iarbă încâlcit de pe suprafața solului.


Nu trebuie să ne facem griji din cauza rădăcinilor rupte - gazonul nu se va deteriora, chiar dacă arată devastat după aerisire.

În schimb, apa și substanțele nutritive vor ajunge din nou în pământ, nu vor fi blocate la suprafața solului. Putem ajuta refacerea gazonului printr-un aport de nutrienți și apă pe vreme secetoasă. Putem folosi această posibilitate pentru a reface porțiunile mai rărite. Pe o suprafață mică, de maxim 100 m2, ne putem folosi de o greblă de aerisire. Ambele unelte necesită o anumită forță fizică în cazul unui gazon foarte des.



Dintre mașinule de aerisit gazonul, cele mai puternice sunt cele pe benzină, așadar sunt recomandate acestea în fața celor electrice, care seamănă ca formă, cât și ca masă și lățime de lucru cu mașinile de tuns iarba. Prezintă un avantaj dacă înălțimea cuțitelor este reglabilă. În schimb, acest aparat nu merită să fie achiziționat doar pentru a-l folosi doar o singură dată pe an. Se recomandă închirierea lui, sau închirierea serviciilor unei firme pentru a aera gazonul, dacă acest lucru a devenit necesar. Dacă solul nu este complet nivelat, atunci unele zone vor fi aerisite cu mâna sau cu grebla de aerisit.


Cel mai potrivit moment pentru scarificare este o zi uscată de primăvară. Vara gazonul se poate usca din cauza rădăcinilor rănite, iar toamna nu va reuși să se închege, de aceea înghețurile timpurii ar putea vătăma rădăcinile expuse. Este suficient dacă terenul este parcurs o dată pe lung și o dată pe diagonală.


Lucrările de toamnă

După trecerea lunilor călduroase de vară, gazonul își revine în timpul toamnei. Ultimul tuns, cel dinainte de începerea iernii este foarte important - ajutăm gazonul să rămână în bune condiții în primăvara următoare. Frunzele moarte căzute pe gazon se strâng cu grebla: ajunge dacă facem această operațiune o dată ca câteva zile.


Fertilizarea gazonului

Fertilizarea corectă este importantă din mai multe puncte de vedere. În gazonul sănătos, bine dezvoltat nu vor apărea buruieni, și pe de altă parte doar un astfel de gazon poate să devină un covor de iarbă rezistent, unitar și des. În plus, bolile de ciuperci atacă mai rar gazonul bine hrănit față de cel care are nevoie de nutrienți. În timp ce gazonul ornamental are nevoie de o cantitate mare de fertilizatori și apă, în plus trebuie tuns mai frecvent, gazonul obișnuit nu este atât de pretențios.



Aportul de substanțe nutritive își are scopul și importanța și trebuie făcut cu măsură și doar dacă este necesar. Nu este bine nici să se fertilizele des, cu îngrășăminte ieftine și nici să nu se fertilizele deloc, mai ales dacă iarba este tunsă în fiecare săptămână. În principiu, îngrășămintele sunt de două feluri: naturale și chimice. Cele din urmă sunt produse industriale, iar primele sunt obținute din substanțe naturale, de exemplu compost. Acestea nu numai că fertilizează pământul ci și echilibrează viața microorganismelor și acționează favorabil asupra compoziției solului.


Atenție: În compoziția unor îngrășăminte chimice se pot adăuga ierbicide împotriva buruienilor sau mușchilor. Este indicat să evitați folosirea fără rost a acestora.


Pentru efecte de lungă durată

În cazul îngrășămintelor bune pentru gazon, substanțele nutritive se descompun încet - azotul în primul rând. Gazonul tuns frecvent are nevoie de un aport constant de nutrienți, nu de o fertilizare rapidă. Prima fertilizare din an se face în perioada vegetativă: aproximativ pe la începutul lui aprilie, când gazonul începe să crească. A doua ferilizare se face cu îngrășăminte chimice cu durată de descompunere lentă, la începutul verii (în iunie sau la începutul lunii iulie). Gazonul nu se fertilizează în toamnă deoarece se încurajează creșterea lui într-o perioadă în care ar trebui să intre în repaus. Un astfel de gazon este mai sensibil la boli, în special la mucegaiul de zăpadă.

Bibliografie:

Îngrijirea gazonului, Daniel Boswirth-Alice Thinschmidt, Oradea, 201o

Idei de amenajare pentru Grădina de locuit, Helmut Jantra, 2000, Oradea

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page