Există Allium pitice pentru rocării și înalte pentru partea din spate a bordurilor. Florile durează cam o lună și cele mai multe plante sunt ușor de cultivat, dar nu sunt prea răspândite. Probabil ideea de a avea miros de ceapă în strat sau bordură este descurajantă, dar aceasta nu este o problemă - frunzele au miros doar dacă sunt zdrobite, iar unele specii au flori cu miros plăcut.
Nu există forme standard, frunzele pot fi late sau înguste, iar florile pot avea petale late sau înguste. Există două tipuri de bază pentru flori. Unele sunt sfere formate din multe floricele strânse una în alta - acestea sunt Allium cu cap de minge. Celelalte au ciorchini mari de flori care stau drept sau atârnă - acestea sunt Allium cu smoc. Plantele se vând ca bulbi latenți sau gata crescute.
Se plantează în plin soare sau semiumbră, în octombrie-noiembrie. Tolerează verile secetoase, dar se menține solul umed în perioada de creștere. Solul trebuie să fie nisipos-humos, bine drenat.
Înmulțire. Se face prin bulbi și semințe. După ce perioada de înflorire s-a încheiat, planta intră într-o perioadă de repaus de trei săptămâni. Acum bulbii pot fi dezgropați, divizați și replantați (octombrie-noiembrie), pentru a obține plante noi. Bulbii pot fi obținuți și din semințe, dar germinarea poate fi neregulată și dura până la trei ani, până să atingă dimensiunea necesară înfloririi.
Dăunători. În zonele umede pot suferi de mucegai subteran. Uneori, pot fi atacate de musca-cepei, un prim simptom fiind îngălbenirea frunzelor, în timp ce larvele mănâncă rădăcina, producând moartea subită a plantei. Pentru a descoperi dăunătorul, dezgropați orice plantă afectată, astfel încât larvele să nu ajungă pupe și apoi adulți.
Soiuri. Allium atropurpureum, Allium caeruleum, Allium pulchellum, Allium reseum.
Bibliografie:
Expert în cultivarea florilor. Dr. D.G. Hessayon, București, 2007
Plante decorative pentru grădini și balcoane. Anca Sârbu, Gheorghe Mohan, Maria Catana, Petronela Comănescu, București, 2008
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008
Comments