Bujorii sunt una dintre gloriile bordurilor cu flori. Primăvara sau vara, bobocii din vârful tulpinilor își deschid florile care le pun în inferioritate pe cele din jur. Sferele mari de petale au diametrul de până la 20 de cm într-o gamă largă de culori. Unele sunt parfumate, iar frunzișul cu nuanțe de bronz de primăvară este foarte atractiv - nu este de mirare că bujorii sunt priviți ca aristocrații bordurilor.
Toamna devreme este cel mai potrivit timp pentru plantare, iar solul trebuie îmbogățit cu compost sau frunze putrezite. Alegeți un loc însorit, dar unde să nu bată soarele de dimineață peste plante.
Preferă un sol bogat în elemente nutritive, cu un bun drenaj, suferă din cauza înghețurilor târzii din primăvară. Bujorii au nevoie de nutrienți, sol cu humus, fără var.
Spre deosebire de alte plante perene, bujorii trebuie lăsați neperturbați, în același loc, timp îndelungat. Înflorirea va fi mai bogată și nu este ceva neobișnuit ca o plantă să înflorească 20 de ani sau chiar mai mult. Trebuie să fertilizați în fiecare an.
Dacă trebuie să transplantați un bujor, faceți asta în septembrie sau octombrie, pentru ca planta să se poată stabiliza înainte de sosirea iernii.
Înmulțire. Se face prin divizarea tufei din a doua parte a lunii august până la sfârșitul lui septembrie. Fiecare diviziune de plantă trebuie să cuprindă 2-3 rădăcini groase, cu muguri bine dezvoltați la partea superioară. Plantarea se face la o distanță de 70-100 cm.
Dăunători. Pătarea brună a frunzelor apare în primăverile răcoroase, iar mucegaiul cenușiu atunci când cad multe ploi. Rugina bujorului se manifestă sub forma unor pete circulare gălbui, pe frunze, tulpini, flori; frunzele se usucă și cad. Pentru toate aceste ciuperci parazite se folosește un fungicid corespunzător. Păianjenul roșu poate să apară în verile secetoase și se combate cu un acadicid, iar limaxul care atacă părțile tinere ale plantei se combate prin presărarea solului cu praf de var.
Soiuri. Paeonia delavayi, Paeonia humilis, Paeonia lutea, Paeonia officinalis, Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia.
Bibliografie:
Expert în cultivarea florilor. Dr. D.G. Hessayon, București, 2007
Plante decorative pentru grădini și balcoane. Anca Sârbu, Gheorghe Mohan, Maria Catana, Petronela Comănescu, București, 2008
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008
Comments