top of page
Search

Buxus, Cișmir, Merișor - Buxus Sempervirens. Veșnic verde în grădina ornamentală

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Updated: Mar 10, 2019



Cișmirul sau buxus este o tufă mereu verde folosită des pentru garduri vii și pentru grădini ornamentale. Tufa poate crește până la 5 m înălțime, dacă este plantată ca tufă solitară. Există varietăți care diferă prin dimensiuni, formă și culoarea frunzișului, sau prin modul de creștere.


Când se plantează pentru gard viu, trebuie să țineți cont că tufa cumpărată după un an, poate crește în mod diferit și nu se mai integrează foarte bine cu gardul existent. Este bine să cumpărați de la un profesionist care înmulțește plantele folosind aceeași plantă mamă. Nu este greu să luați butași, va trece însă un an până când rădăcinile se vor dezvolta din butași.


Preferă orice tip de sol, chiar și pe cele sărace în humus sau calcaroase. Este rezistent la ger și la poluarea atmosferică. Uneori este afectat de înghețurile timpurii. Se poate planta în plin soare, dar și la umbră. Este plantat în parcuri și grădini, pentru garduri vii, borduri, poate fi tuns în diverse forme geometrice (sfere, conuri, piramide. etc.)


Înmulțire. Se face prin semințe, marcotaj, despărțire de tufe sau prin butășire. Semințele se seamănă în brazde, iar germinarea are loc abia în anul următor. Plăntuțele astfel obținute cresc foarte greu și se pot repica după 2-3 ani. Înmulțirea prin butași este cea mai folosită. Se plică în luna august, în răsadnițe reci sau afară la umbră, într-un strat de nisip. În condiții optime, până toamna se înrădăcinează, iar în anul următor se pot repica în brazde. Pentru plantarea la locul definitiv, trebuie obligatoriu să aibă balot de pământ. Plantați butașii aproape unul de altul, într-un loc umbrit și nu-i lăsați să se usuce vara.

Înmulțirea prin marcotaj se face primăvara prin mușuroiere.


Dăunători. Cel mai frecvent este păianjenul-roșu al pomilor ale cărui larve se hrănesc cu seva mugurilor și a frunzelor. Tratamentul se face cu un insecticid și se repetă obligatoriu cel puțin o lună de zile.


Soiuri: B. arborescens, cu formele: rotundifolia, angustifolia, aureo-variegata, suffruticosa.



Bibliografie:

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008

Plante decorative pentru grădini și balcoane. Anca Sârbu, Gheorghe Mohan, Maria Catana, Petronela Comănescu, București, 2008


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page