top of page

Crăițele - Tagetes. Covor de culoare și soluție pentu dăunătorii trandafirilor

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Updated: Mar 10, 2019



Crăițele sunt printre cele mai cultivate plante anuale. Sunt sursa cea mai populară de galben și portocaliu în desenele straturilor. Ele cresc ușor din semințe, sunt fiabile în orice condiții, florile durează mult, din iunie până la primul îngheț și sunt ieftine de cumpătat ca semințe pentru sădit afară, primăvara.


Aceste plante sunt pretențioase față de sol. Se plantează în plin soare și suportă secetele scurte. Toamna, rezistă foarte bine în diminețile răcoroase. Îngrijirile sunt minime, se udă din abundență și se curăță de buruieni. Se îndepărtează florile ofilite astfel se prelungește înflorirea și este favorizată apariția florilor mai mari.


Crăițele sunt folosite și pentru a ajuta la combaterea dăunătorilor trandafirilor. Plantați preventiv câteva printre trandafiri, o dată la câțiva ani. Cele mai potrivite pentru acest scop sunt cele cu flori mici, singulare.



Înmulțire. Este o plantă care se autoînsămânțează. Semințele se pot semăna direct în grădină. Se răresc plăntuțele la o distanță diferită, în funcție de vigoarea soiurilor: cele înalte și viguroase la 50-60 cm, iar cele pitice (Tagetes patula) la o distanță de 30 de cm. Dacă vrem să obținem plăntuțe timpurii, semințele se seamănă devreme (februarie-martie) în seră, se repică în ghivece și în aprilie, după ce a trecut pericolul înghețurilor târzii de primăvară, se pot planta în grădină, unde înfloresc devreme.


Dăunători. S-a semnalat atacul cu păiajenul roșu, care se combate cu un acaricid.


Soiuri: T. erecta cu formele: First Lady, cu flori galbene si Jubilee, cu flori dubleș T. patula, cu formele: Rusti Red, cu florile roșii simple, Orange Flame, cu flori oranj, bătute, Queen Bee; Folden Spray, cu flori mici, galbene.





Bibliografie:

Expert în cultivarea florilor. Dr. D.G. Hessayon, București, 2007

Plante decorative pentru grădini și balcoane. Anca Sârbu, Gheorghe Mohan, Maria Catana, Petronela Comănescu, București, 2008

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page