Există mai multe motive și mai mulți factori pe care trebuie să-i avem în vedere atunci când aspectul gazonului din grădină nu este unul sănătos și frumos.
O problemă poate fi solul tasat, în care apa nu poate pătrunde din cauza scoarței tari. Și iarba tăiată care nu a fost îndepărtată poate să îngreuneze schimbul de apă și aer.
Udarea corectă
Este greșit să se ude în doze mici și dese. Astfel, se încurajează formarea rădăcinilor la mică adâncime și un astfel de gazon pe condiții de secetă, nu reușește să ia apă din straturile mai adânci de pământ.
Dimpotrivă, dacă se udă mai rar (o dată la 7-10 zile) dar intens, nu numai că facem economii dar și gazonul nostru va fi mai rezistent în condiții de secetă deoarece își dezvoltă rădăcini mai puternice. După un udat temeinic, pământul trebuie să fie umed până la adâncimea unei brazde.
O altă problemă intervine pe câte o suprafață înclinată: apa curge prea repede pe pantă și nu intră în pământ. În aceste zone, probabil este mai indicat să se planteze un gazon de peisaj, care trebuie tuns doar o dată sau de două ori pe an. Oricum pe arșița verii de la noi, iarba va devenii ușor maronie, fapt care poate să strice peisajul, dar nu dăunează gazonului. Acest tip de gazon are o mare capacitate de regenerare și va redeveni verde în toamnă sau cel târziu primăvara următoare.
Condiții extreme
Gazonul crește des doar pe un sol bine aerat și drenat. Pământurile grele devin rapid nămoloase și față de solurile nisipoase se întăresc foarte ușor. Din cauza lipsei de aer și durității pământului, rădăcinile nu se dezvoltă bine - iar rădăcinile mici înseamnă că planta nu acumulează destulă apă și substanțe nutritive, adică va fi subdezvoltată în cele din urmă, iar în condiții extreme poate să și moară.
Primele pete golașe arată fără nicio îndoială că gazonul are nevoie de un tratament special. O îmbunătățire importantă poate să aducă aerarea solului cu nisip. Totuși gazonul are parte de cele mai rele condiții pe terenurile mocirloase. Apa stagnată scoate aerul din pământ, fapt care duce în cele din urmă la distrugerea gazonului.
O altă extremă este solul pietros, sărac în humus - pe un astfel de sol, gazonul luptă neîncetat cu lipsa substanțelor nutritive și lipsa apei. Situația se poate ameliora dacă înainte de semănat se aduce pământ gras și dacă se aleg soiuri de iarbă rezistente la secetă. Poate fi vorba de o soluție completă doar în locurile unde gazonul nu este folosit în mod intensiv: gazonul se înlocuiește cu o pajiște cu flori.
Condițiile preexistente ale gazonului actual sunt greu de modificat. Deseori, aerisirea gazonului sau ameliorarea lui cu nisip sunt doar soluții de moment. Este recomandată resemănarea parcelelor problematice și ameliorarea solului cu un strat de drenaj sau cu pământ gras.
Soluții pentru locul unde trecem cu mașina
Dacă nu doriți să renunțați la verdele proaspăt în locul unde parcați sau unde intrați cu mașina, banalul beton poate fi înlocuit cu dale din piatră plasate cu rosturi mari.
Dacă în aceste spații se pune un amestec de 1:1 de nisip și pământ gras și se seamănă gazon, putem avea un adevărat rost verde. Grilajele din material plastic, sunt de obicei în formă de fagure și datorită culorii lor verzi, ascunzând faptul că gazonul nu este chiar unitar. Grilajele cu găuri mari, elastice, se așază sub stratul de pământ și dacă au fost corespunzător fabricate rezistă la greutatea automobilului fără a tasa pământul.
Amplasamente în pantă
Pe o pantă de 1:3 sau mai mare, chiar și împingerea mașinii de tuns iarba până în vârf poate fi o problemă. Plantele care cresc pe un asemenea pământ duc o luptă constantă împotriva lipsei de apă, deoarece pe o pantă apa de se scurge prea repede și intră în pământ. În schimb, dacă nu se plantează nimic în aceste zone, există riscul ca ploile și vântul să spele pământul. Din această cauză se recomandă renunțarea la gazon în aceste locuri și înlocuirea lui cu o cultură verde extensivă care nu necesită atâtea îngrijiri.
Recomandări pentru înlocuirea parțială a gazonului:
Gazonul se tunde scurt de 1,5-2cm și în același moment se face și scarificarea
Găurlie se umplu cu un amesc de 1:1 de pământ gras și nisip
Semințele se amestecă bine și se seamănă 20-30 de grame pe m2
Semințele se introduc ușor în pământ cu o greblă și se tăvălugesc
Locurile proaspăt semănate se udă cu o stropitoare sau cu sistemul de irigat. Se va folosi o rozetă cu găuri mici.
Bibliografie:
Îngrijirea gazonului, Daniel Boswirth-Alice Thinschmidt, Oradea, 201o
Idei de amenajare pentru Grădina de locuit, Helmut Jantra, 2000, Oradea
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008
Comments