top of page

Ienupărul - Juniperus. Varietăți numeroase, pentru fiecare grădină

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Updated: Mar 10, 2019



Ienupărul rezistă la ger, dar poate suferi în iernile foarte geroase, când se poate observa o brunificare a acelor și degerarea vârfurilor de creștere. Are nevoie de un pământ permeabil și reavăn. Se poate cultiva la semiumbră. Cuprinde specii înguste, aciculare și specii extinse. Toate sunt puțin pretențioase și rezistă bine în sol uscat.


Înmulțire. Se face prin semințe, butași sau marcotaj. Pseudobacele (fructul) se maturează în primul an. Acestea se recoltează iarna și după trei săptămâni, timp în care au fost amestecate cu cenușă de lemn, se curăță în înveliș și apoi se stratifică până primăvara. Semănatul se face primăvara în brazde care se acoperă cu pământ din ace rășinoase. Plantele răsărite se feresc de soarele puternic din timpul verii. Pământul trebuie să fie reavăn tot timpul. Puieții se țin 3-4 ani după care se plantează în locul definitiv.


Se înmulțește și prin butași. Lăstarii se recoltează vara în lunile iulie-august și, după fasonare, se țin în răsadnițe reci, într-un strat de turbă și nisip, permanent umed și protejat pe timp de iarnă. În al doile an se plantează în brazde, iar după 3-4 anise mută la locul definitiv.


Dăunători. Păduchele lânos și păduchele țestos se instalează pe tulpini și ramuri. Se fac tratamente fitosanitare cu insecticide.


Soiuri: Există un număr foarte mare de soiuri, printre care cele mai populare:

Ienupărul comun (J communis). Crește până la 5 mentri înălțime, în formă de coloană. Frunzișul este țepos la pipăit. Acest soi este potrivit pentru locuri de la țărmul mării.

Ienupărul orizontal (J. horizontalis). Crește încet cam până la 3m lărgime și 30 cm înălțime. Estre o plantă mereu verde, târâtoare, potrivită pentru rocării.

Ienupărul Sabina (J Sabina) are o formă neregulată și produce multe ramuri aciculare. Crește până la 3 m înălțime. Varietatea ”Tamariscifolia” cu ace verzi este mai scurtă, dar crește mai largă.

Ienupărul Meyeri (J. sqamata) - este atractiv ca plantă tânără, mai târziu însă planta va arăta uscată și maronie. Deși este unul dintre coniferele cel mai des vândute, furnizorul sau cultivatorul nu ar trebui să-l vândă fără a informa clientul despre aspectul din viitor al plantei.

Ienupărul Virginia (J. virginiana). Acesta este cedrul nord-american și este o excepție, îi place să crească în sol cu var. Poate rezista la vânturi de coastă. Crește până la 20 m înălțime. Din păcate, pentru a i se menține forma de coloană, din când în când, ramurile trebuie legate împreună.

Ienupărul chinezesc (J. chinensis). Numeroasele varietăți includ plante de culori albastru-gri, verde strălucitor, gaben auriu în forme de coloană, tufă, extins sau formă neregulată.



Bibliografie:

Plante decorative pentru grădini și balcoane. Anca Sârbu, Gheorghe Mohan, Maria Catana, Petronela Comănescu, București, 2008

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page