Narcisele se văd pretutindeni, primăvara - în jardiniere de fereastră, pe marginea cărărilor, în grădini mici sau pe mai mari. Nu este surprinzător că este floarea favorită primăvara. Narcisele se cultivă ușor, ceea ce este un motiv al marii lor răspândiri. Ele au toate utilizările în grădină - cele pitice sunt excelente pentru rocării, ghivece, straturi și margini de borduri, iar cele înalte se pot folosi în straturi, sub arbori, în gazon sau borduri.
Înălțimea variază de la 7.5 cm la 60 de cm, iar culorile sunt portocaliu, alb, galben sau roz. Bulbii se plantează în grădină din septembrie până in noiembrie. Perioada de înflorire este din februarie până in aprilie, în funcție de soi.
Narcisele preferă soluri ușoare, bogate în elemente nutritive, bine drenate, expuse la soare, dar se dezvoltă bine și la semiumbră. Rezistă foarte bine la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Dacă solul este greu, presărați puțin nisip înainte de plantare. Momentul fertilizării solului este înainte de plantare sau în februarie. Nu tăiați iarba de deasupra bulbilor cel puțin o lună dupa ce florile s-au ofilit. Grămezile de bulbi nu trebuie deranjate decât dacă este necesar - ele pot fi scoase la fiecare 4-5 ani în iulie sau august pentru a le despărți și apoi se replantează imediat.
Înmulțire. Prin bulbi care se scot vara, după uscarea frunzelor, se curăță de resturile de rădăcini și se plantează în încăperi răcoroase, bine aerisite până în septembrie-octombrie, când se plantează la locul definitiv la o distanță de 10-25 cm și o adâncime de 10-15 cm.
Dăunători: Putregaiul bulbilor - apare pe bulbi un putregai de culoare brună, cu aspect de burete. În perioada de dezvoltare, boala se manifestă prin îngălbenirea frunzelor, florile rămân mici și în final se usucă. Se recomandă eliminarea plantelor bolnave și arderea lor, precum și stropiri cu fungicide.
Soiuri : N. cyclamineus, N. incomparabilis, N moschatus, N. odorus, N. poeticus.
În funcșie de caracteristicile și culoarea florii, narcisele sunt clasificate în mai multe diviziuni: narcise trompetă, care au cupa mare, care care au cupa mică, Triandrus, Cyclamineus, Jonquilla și Apodanthus, Tazetta, Poeticus.
Bibliografie:
Expert în cultivarea florilor. Dr. D.G. Hessayon, București, 2007
Plante decorative pentru grădini și balcoane. Anca Sârbu, Gheorghe Mohan, Maria Catana, Petronela Comănescu, București, 2008
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a grădinii personale. Klaas T. Noordhuis, București, 2008
תגובות