Amplasarea trandafirilor
Pe cât sunt de variate sortimentele de trandafiri, pe atât de diverse sunt și posibilitățile de amplasare a lor. Luând în calcul că în fiecare gădină există alte condiții - suprafată, amplasare, posibilități de îngrijire sau preferințe personale, există mai multe posibilități pentru utilizarea trandafirilor și se pot da sfaturi și sugestii relevante pentru o grădină cât mai frumoasă cu flori sănătoase.
Câteva reguli de bază există, efectul estetic al trandafirilor se obține prin culori și combinații de culori, o grădină amestecată nu este totuși o grădină deosebit de frumoasă. Un amestec de soiuri, fie ele și excepționale, nu arată neapărat bine. Sunt recomandate soiuri puține în număr mai mare. Chiar și într-o grădină mică ar trebui plantate împreună cel puțin 3, de preferință 5 plante de același soi pentru a fi cu adevărat de efect.
Spațiul care va fi amenajat pentru plantarea trandafirilor trebuie stabilit în funcție de mărimea și forma grădinii. Formele geometrice, cercurile sau dreptunghiurile dau o senzație neplăcută, de rigiditate. Liniile curbe lasă impresia de mișcare, de lejeritate și oferă mai multe unghiuri de observație.
Când este vorba de înălțimea soiurilor de trandafir, nu trebuie să considerăm exact valorile exprimate în cataloagele pepinierelor, deoarece trandafirul este o plantă vie care reacționează corespunzător la condițiile mediului înconjurător. Valorile date pot fi depășite în anumite condiții de climă și sol, dar pot de asemenea să nu fie atinse niciodată. Totuși aceste informații sunt necesare și utile, pentru că toți trandafirii au reacții asemănătoare și raportarea între soiuri rămâne constantă - astfel un soi de înălțime mică nu va depăși în niciun caz un soi înalt.
Pentru a se dezvolta bine, trandafirul are anumite cerințe deosebite față de locul unde va fi amplasat. Cele mai bune condiții le oferă un sol adânc, bogat în humus și substanțe nutritive, bine afânat. Trebuie luat în calcul faptul că rădăcinile unui trandafir bătrân pot atinge 1 metru în adâncime.
Trandafirii au nevoie de lumină solară directă cel puțin câteva ore pe zi. Extremele sunt însă nefavorabile. Locurile situate în fața pereților de sud nu sunt prielnice din cauza reflexiei prea puternice, existând riscul crescut de îmbolnăviri. Laturile nordice ale clădirilor și umbra copacilor sau a construcțiilor sunt locuri prea întunecoase care opresc dezvoltarea. Spațiile închise și cele străbătute de curenți puternici de aer sunt de asemenea nepotrivite.
Plantarea trandafirilor
Nu vă grăbiți niciodată cu plantarea trandafirilor. Plantarea lor corectă le dă șansa să înflorească bine mai târziu. Săparea gropii de plantare cere cel mai mult timp. O groapă de 40 x 40 x 40 poate părea prea mare, dar dacă țineți planta în groapă, rădăcinile trebuie sa atârne libere. Ele nu trebuie despărțite forțat și nici adunate împreună.
Dacă doriți să aveți trandafiri sănătoși în grădină, vă trebuie răbdare. Un moment foarte bun pentru plantat este în noimbrie. Trandafirii nu sunt afectați ușor de gerul nopții, dar rădăcinile nu trebuie să înghețe niciodată. Peste noapte trandafirul neplantat trebuie depozitat într-o pungă de plastic în casă sau în garaj. În groapa de plantare nu trebuie să ajungă zăpadă, durează mult până aceasta se topește iar pământul va rămâne rece și va întârzâia creșterea trandafirului nou plantat.
După cumpărare, trandafirii trebuie plantați cât se poate de repede. Înainte de această operațiune, plantele vor fi ținute în apă câteva ore, pentru a-și reveni și a se aproviziona. Rădăcinile vor fi tăiate parțial dacă au fost afectate de transport sau dacă sunt prea lungi. Ele conțin substanțe importante nutritive și de creștere, care se pierd printr-o tăiere prea puternică.
Așa cum am precizat, groapa va fi facută suficient de mare, încât rădăcinile să aibă loc înăuntru fără să se îndoaie. Spre deosebire de alți arbuști, trandafirii vor fi plantați la o adâncime mai mare. Punctul de unde începe ramificarea trebuie să stea la 5 cm sub pământ. Avantajul este că după iernile grele acestă porțiune a plantei aflată sub pământ se menține și se poate regenera.
Foto credit: www.davidaustinroses. com
Planta va fi așezată mai adânc în groapă decât va trebui să stea mai târziu. Groapa se va umple cu pământ afânat, în timp ce planta va fi adusă în poziția finală prin mișcări ușoare. Apoi pământul din jurul plantei va fi bătătorit, așa încât planta să nu-și modifice însă poziția. Nu trebuie să rămână spații goale, rădăcinile trebuie să fie înconjurate complet de pământ.
Udarea temeinică după plantare ajută la astuparea tuturor golurilor de aer rămase în jurul rădăcinilor.
După plantare, se va realiza o movilă de pământ de 20 cm, fără a se afecta însă rădăcinile. Nu contează dacă plantarea se face primăvara, când nu mai sunt așteptate geruri puternice, sau toamna. Dacă se face toamna, acastă movilă va fi îndepărtată primăvara. Dacă ea a fost realizată primăvara, îndepărtarea movilei se va face după două sau trei săptămâni.
Foto credit: www.davidaustinroses. com
Distanța dintre plante este de mare importanță pentru o dezvoltare bună. Plantele ar trebui să stea atât de apropiate una de alta, încât să alcătuiască un acoperiș de frunze care să păstreze pământul umbrit. Astfel se păstrează umiditatea și sunt descurajate buruienile.
În funcție de dimensiunile trandafirilor distanța de plantare recomadata la Thea și trandafirii pentru straturi este de 30-40 cm. Asta înseamnă 3 plante pe metru liniar și 7-10 plante pe metru pătrat.
Trandafirii pitici, care nu se dezvoltă deosebit de mult, ar trebui plantați la intervale de 20-25 cm.
Trandafirii arbuști au un efect deosebit în grupe de până la 3 plante, dând impresia unei singure plante puternic dezvoltate. Trandafirul trebuie să aibă atunci la dispoziție 1-1,5 m pentru a se putea întinde.
Trandafirii cățărători sunt așezați deseori prea aproape unii de ceilalți și se încură într-un mod neplăcut. În funcție de soi, aceștia necesită spații de 1,5 până la 2 metri între plante.
În cazul trandafirilor târâtori, nu se poate enunța o regulă generală. Unele soiuri necesită 8-10 plantre pe o suprafață de 1 metru pătrat, în cazul altora fiind necesară o singură plantă la 1-2 metri pătrați.
Trandafirii cu trunchi necesită un interval de 70 până la 100 cm.
Bibliografie:
Cultura Trandafirilor, Eckart Haenchen, București, 2008
Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008
Grădini. 1001 întrebări și răspunsuri, Andrew Mikolajski, Oradea, 2010
Comments