top of page

Tunderea trandafirilor

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Tunderea nu se referă la menținerea sub control a trandafirilor pe perioada de înflorire și nici la tăierea vârfurilor de creștere a remurilor care atârnă. Această lucrare este o lucrare normală în grădină.



Când trebuie să aplicăm lucrările de tăiere?

Primăvara când mugurii de creștere devin mai groși și pot fi văzuți clar și când pericolul de îngheț a trecut puteți începe tunderea. Acum plantele și-au revenit și tăieturile se vindecă repede, reducând pericolul de infecții. Nu trebuie să mai existe pericolul gerului. Înmugurirea poate să fi început deja în ochiurile superioare. De regulă, intervalul optim este între jumătatea lui martie și începutul lui aprilie.

O tăiere pe timp de vară poate stimula înflorirea. Această tăiere de vară nu poate fi realizată la soiurile care înfloresc o singură dată pe an.

Toamna, trandafirii nu se vor tăia. Această măsură ar crește pericolul degerăturilor. Dacă totuși trebuie realizată o tăiere, aceasta va fi cât se poate de limitată.


Ce trebuie să știu înainte de tundere?

Folosiți foarfeci de tuns curate, foarte ascuțite, nu trebuie să faceți economii când este vorba de foarfeca de tuns, lamele tocita vatămă plantele. Foarfeca bună favorizează și plantele și este mai ușor de folosit.



În privința tăierilor există mai multe controverse. Respectând însă câteva reguli de bază și având în vedere rolul pe care îl va avea trandafirul, această lucrare nu mai ridică probleme.

Dacă tăierea este scurtă, din ochiurile rămase se dezvoltă lăstari puțini, dar lungi și puternici. O tăiere mai lungă are ca urmare dezvoltarea de lăstari numeroși, mai subțiri și mai scurți.

Dacă dorim ca lăstarii de lungimi diferite să înflorească la aceeași înălțime, cei lungi vor fi tăiați mai mult iar cei scurți mai puțin. Ochiurile rămase la capetele ramurilor se vor dezvolta mai repede și mai puternic decât cele din zonele inferioare.


La tăierea de primăvară, primul lucru care trebuie făcut este îndepărtarea lemnului mort, degerat sau îmbătrânit. Lăstarii parțial înghețați vor fi tăiați până la lemnul sănătos. Apoi vor fi îndepărtate ramurile crescute în interiorul coroanei, care ar îngreuna dezvoltarea, și cele mult prea slabe.

Pentru că întotdeauna, lăstarul se usucă în zona aflată imediat dedesubtul punctului de tăiere, nu se va tăia direct deasupra ochiului, ci ușor oblic, la aproximativ 5 mm mai sus.



Tunderea diverșilor trandafiri

Diversele tipuri de trandafiri au cerințe de tundere diferite. Cu cât sunteți mai corecți, cu atât veți fi ma răsplătiți. Între câteva grupe de trandafiri există diferențe în ceea ce privește culoarea florilor, durata perioadei de înflorire, comportarea la ploaie, sensibilitatea la boli și dăunători, formarea florilor, parfumul și si mărimea. Există trandafiri pentru toți, indiferent dacă avem sau ne experiență - există și trandafiri pentru peroane care nu tund deloc.



În cazul trandafirilor Thea și a trandafirilor pentru straturi, începeți cu tăierea ramurilor uscate. Apoi, tăiați ramurile cele mai mici de la pământ. Trebuie să rămână trei până la cinci tulpini mari. Dacă ramurile trebuie să dezvolte tulpini lungi, de expemplu în cazul în care vrem să creștem flori pentru tăiere, vor fi lăsate doar 3-4 ochiri (10-15 cm). Anumite soiuri cresc mai puternic și vor fi tăiate mai puțin, cele cu creștere înceată vor avea parte de o tăiere radicală.

Localizați mugurii de pe fiecare tulpină. Mugurii vegetativi sunt mai greu de găsit, ei pot fi identificați după un inel mic pe ramură. Cel mai de sus trebuie să fie îndepărtat în afara plantei. Tăiași tulipna cam la 0,5 cm deasupra mugurului orientat în afară. Mugurul cel mai de sus va produce primul, dându-vă o tufă frumoasă cu mai multe flori, vara. Urmând această metodă, toate tulpinile vor fi de înălțimi diferite după tundere.

Trandafirii cățărători sunt deseori tăiați greșit. Soiurile care înfloresc o singură dată pe an își formează florile pe lăstari scurți care cresc din ramurile dezvoltate cu un an în urmă. Dacă acestea sunt îndepărtate, trandafirul nu poate înflori. Trebuie tăiate doar ramurile moarte și cele prea subțiri sau prea aglomerate. Dacă tundeți trandafirul mereu de la pământ, el va înflori cu greu, poate chiar deloc un an întreg. Aceleași reguli sunt valabile și pentru soiurile care înfloresc de mai multe ori pe an.


Trandafirii arbuști vor beneficia de același tratament ca și cei cățărători. Tăierea se limitează la îndepărtarea lemnului îmbatrânit și a ramurilor subdezvoltate sau moarte, stimulând astfel o creștere nouă de jos în sus. Soiurile care înfloresc de mai multe ori pe an, pot fi tăiate cu aproximativ o treime, pentru a asigura dezvoltarea optimă din ochiurilor rămase.


Trandafirii pitici vor fi tăiați foarte puțin, dar suficient pentru a crea premisele unei dezvoltări echilibrate.


Tăierea trandafirilor cu trunchi și a trandafirilor cascadă se face în funcșie de soiul utilizat (trandafir de straturi, Thea, trandafir pitic sau cățărător) dar trebuie menținută forma coroanei.


Trandafirii târâtori vor fi tăiați doar dacă au suferit din cauza gerului - astfel vor fi lăsați să se dezvolte mai mulți ani fără tăiere, iar apoi se va realiza o tăiere radicală pentru regenerare.

Trandafirii tufe. Tăiați de la pământ numai ramurile de trei ani. Dacă faceți asta în fiecare an, veți avea după trei ani o tufă complet întinerită. În parcurile publice se văd deseori, acești trandafiri tunși aproape complet, de la pământ o dată pe an. Astfel se economisește timp și efort la tuns, dar aspectul este mai puțin atractiv, fiindcă trandafirii trebuie să o ia de la început. Tăiați tulpinile care nu sunt cu flori, aproape de pământ, păstrând tulpinile tinere. Rezultatul este o tufă care rămâne mereu tânără, arată bine și înflorește frumos.




Bibilografie:

Cultura Trandafirilor, Eckart Haenchen, București, 2008

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008

Grădini. 1001 întrebări și răspunsuri, Andrew Mikolajski, Oradea, 2010

Grădini Romantice. Proiecte atractive și plante adecvate, W.T. Wehmeyer, Hermann Hackstein, 2006, București

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page