top of page

Ce categorii de trandafiri aleg pentru grădina mea

Writer's picture: Verde ViuVerde Viu

Updated: Mar 16, 2019



Există o mare varietate de trandafiri, nu doar când vine vorba de soiuri, care se ridică la peste 40.000, ci de toate caracteristicile posibile - culoarea florilor, mărimea și forma acestora, viteza și forma de creștere sau aspectul frunzelor.

Sunt puține grădini în care trandafirii să nu-și facă apariția într-un mod sau altul iar ținând cont de multiplele lor întrebuințări acest fapt nu este deloc surprinzător.

Tocmai pentru că trandafirul crește în atât de multe forme, el va stârni întotdeauna interesul nostru. Când este vorba de trandafiri, avem un sortiment extradordinar din care putem alege. Putem alterna plante modeste cu tufe mari, iar în ceea ce privește alegerea culorilor aproape că nu există limite.


Principalele clasificări vizează următoarele categorii:


Thea Hybrizi


Acești trandafiri au flori mari, situate la capătul tulpinilor verticale. Florile sunt frumoase ca flori tăiate, dar este dificil să fie utilizați ca trandafiri de borduri. Florile sunt mai rare, izolate, de dimensiuni mai mari, cu lujer lung.

Această clasă a fost numită și a trandafirilor nobili sau de grădină” De obicei florile acestor sortimente sunt individuale pe tulpină, la capătul lăstarului crește o singură floare plină și parfumată. Sunt însă și unele cazuri în care lângă floarea principală se află mai multe flori secundare. În general au înălțimi între 100 - 140 cm.

Acești trandafiri sunt cultivați în special pentru tăiere, pentru vaze și aranjamente florale.

Trandafirii pentru straturi

Acestea sunt sortimentele de trandafiri care se plantează în grupe mari, adică în straturi. Există soiuri cu o mare diversitate în ceea ce privește mărimea și forma florilor. Acestea sunt numeroase și apar la capătul ramurilor crescute în anul respectiv.

Principalele tipuri în această categorie sunt trandafirii Floribunda și trandafirii Polyantha.


Trandafirii Floribunda

Au flori mari - mai mici decat ale tipului tea-hybrida, iar florile sunt grupate în ciorchini. Bine întreținuți, trandafirii floribunda se acoperă de flori cum rareori cei din grupul tea-hybrida o fac. Inițial, acești trandafiri au fost creați pentru a fi plantați în parcurile publice ca pete de culoare pentru o perioada îndelungată de timp. Înfloresc abundent din luna mai până toamna târziu.

Soiul floribunda are o creștere mai viguroasă, depășind uneori lungimea de 150 cm.

Sunt folosiţi pentru a da culoare gădinii. Pot fi cultivaţi ca un tufiş sau ca nişte copăcei în grădină. Printre acestea sunt soiuri înalte pentru plantare în garduri vii, precum şi soiuri pitic.




Trandafiri Polyantha

Florile sunt de aproximativ 3-5 cm în diametru și cresc în buchete de câte 5-10. Aceste tufe de trandafiri nu cresc foarte mult în înălțime, însă pot atinge și dimnesiuni de până la 150 cm. Sunt rezistente atât la boli și daunatori cât și la frig.

Trandafirii Polyantha cuprind soiuri de talie mica sau mijlocie, cu flori mici sau mijlocii, simple sau duble, de diferite culori, în general neparfumate.



Trandafirii urcători

Trandafirii urcători sunt specii care dezvoltă ramuri foarte lungi. Necesită un suport de care să fie legați. Există sortimente care înforesc o singură dată pe an sau mai des. Cele care înfloresc o singură dată pe an, au de obicei flori foarte bogate și cresc repede. Într-un an își dezvoltă ramuri foarte lungi pe care în anul urmator apar florile.

Soiurile care înfloresc de mai multe ori pe an au o creștere mai lentă pentru ca vor crește pe ramurile din același an. Din acest motiv, acești trandafiri ating înălțimi deosebite după mai mulți ani. Termenul de agățător nu este una tocmai corectă deoarece acești trandafiri nu se pot înfășura în jurul unui suport și nici nu se pot agăța de el.

Pot atinge în înălțime între 200 cm și 500 cm.



Trandafirii arbuști

Și în această categorie de trandafiri există soiuri care înfloresc o singură dată pe an și soiuri care înfloresc de mai multe ori. Soiurile de trandafiri care înfloresc o singură dată sunt denumite deseori trandafiri de parc celelate sunt folosite ca arbuști decorativi și sunt plantate individual sau în grupe foarte mici. Trandafirii-arbuști pot avea flori simple, mici sau mari, pot crește vertical sau pot avea o formă plângătoare. Înălțimea lor depășește un metru și poate atinge deseori chiar doi metri. Statura finală a plantei depinde de soi, de amplasare, de temperatura mediului și de metoda de tăiere.


Trandafirii târâtori

Această clasă este una relativ recentă și a luat naștere odata cu noile posibilități de utilizare a trandafirilor. Astfel, în categoria trandafirilor târâtori au fost încadrate pe lângă soiurile noi, o serie de soiuri vechi și în mare parte uitate.

Notiunea poate fi derutantă pentru că nu este în niciun caz vorba doar despre soiuri târâtoare. Denumirea de trandafiri pentru suprafețe mari este poate mai exactă.

Grupa conține soiuri de dimensiuni și forme variate. O clasificare a acestor soiuri a fost realizată de Prof. Siever în cinci subgrupe:

Grupa 1 - Creștere restrânsă, orizontală

Grupa 2 - Creștere verticală

Grupa 3 - Înălțime mică, sub formă de tufă

Grupa 4 - înalt, vertical, plângător

Grupa 5 - Creștere puternică, orizontală, extindere mare



Trandafiri pitici

Este vorba de soiuri de trandafiri mici și îndesați. De cele mai multe ori nu depașesc 25 până la 30 de cm. Florile sunt mici, de diferite forme și pot crește atât individual cât și în mănunchiuri. Frunzele sunt corespunzător de delicate, ramurile sunt foarte subțiri. Acești trandafiri sunt foarte des cultivați în ghivece sau în jardiniere. La amplasarea trandafirilor în grădină trebuie luat în calcul spațiul foarte restrâns pe care îl acoperă.




Bibliografie:

Cultura Trandafirilor, Eckart Haenchen, București, 2008

Grădinăritul anotimp cu anotimp. Ghid complet de plantare, creștere și menținere a gradinii personale, Klaas T. Noordhuis, Bucutești, 2008

Grădini. 1001 întrebări și răspunsuri, Andrew Mikolajski, Oradea, 2010

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page